COLABORACIÓN
La prevenció de l'obesitat: un repte de tots
Un any més, el Dia Mundial de l’Obesitat, que se celebra el 4 de març, pretén conscienciar la població dels efectes perjudicials que el sobrepès i l’obesitat produeixen en la salut de les persones, així com difondre recomanacions per prevenir-los. L’obesitat es considera un problema de salut pública, tant per la quantitat de població afectada com per la seva relació amb l’aparició o agreujament d’altres problemes de salut crònics: incrementa el risc de malalties cardiovasculars, de diabetis tipus 2, de determinats tipus de càncer, d’hipertensió arterial, d’artrosi, de gota, etc. Tot plegat ocasiona una disminució tant de la qualitat com de l’esperança vida de les persones afectades.En la població infantil i juvenil –a més de ser un predictor important de l’obesitat en la vida adulta– aquest fet és més preocupant si es tenen en compte els seus efectes en la salut, ja que pot afectar el benestar emocional i l’autoestima.
Segons l’Enquesta de Salut de Catalunya 2021, el 14,8% de la població catalana d’entre 18 i 74 anys presenta obesitat. No hi ha diferències entre homes i dones i sí que s’ha detectat que és superior entre les persones de classe social menys afavorida. Pel que fa a les regions sanitàries de Lleida i Alt Pirineu i Aran, el 16,9% i el 15% de la població, respectivament, pateix obesitat.És una malaltia crònica, complexa i multifactorial que té com a origen una interacció genètica i de l’entorn.
És a dir, certs comportaments relacionats amb la salut, com són el tipus d’alimentació o la pràctica d’activitat física, estan condicionats per factors de l’entorn que propicien el desenvolupament de l’obesitat en persones genèticament predisposades.Aquests factors de l’entorn, també anomenats determinats socials de la salut, conformen el denominat ambient obesogènic i són la suma de les influències que els entorns, les oportunitats o les circumstàncies de la vida tenen per afavorir promoure l’obesitat a les persones o en la societat. En la seva majoria, l’obesitat i el sobrepès, així com les malalties no transmissibles vinculades, poden prevenir-se. Per aconseguir-ho, són fonamentals uns entorns i comunitats favorables que permetin influir en les eleccions de les persones, de manera que l’opció més accessible, disponible i assequible sigui la més saludable pel que fa als aliments i activitat periòdica i d’aquesta manera poder prevenir l’obesitat i el sobrepès.
Així mateix, podem fer accions a nivell individual com són optar per limitar la ingesta energètica procedent dels greixos totals i dels sucres, augmentar el consum de fruites i verdures, així com de llegums i cereals integrals, i ser actius en el nostre dia a dia. No obstant això, la responsabilitat individual només pot tenir efecte si les persones podem accedir a una manera sana de viure. En aquest sentit, en el vessant social, és important ajudar a seguir les recomanacions indicades mitjançant l’execució de polítiques que fomentin l’accessibilitat a les opcions alimentàries més saludables i a la pràctica de l’activitat física periòdica, sobretot en la població de baix nivell socioeconòmic.
La prevenció de l’obesitat ha de ser una tasca compartida entre administracions, entitats i institucions públiques i privades i cal que l’abordatge es faci a diferents nivells: educatiu, sanitari, laboral i comunitari. És fonamental treballar la prevenció ja en les primeres etapes de la vida i informar de la importància de seguir una alimentació saludable durant l’embaràs i durant la primera infància. La promoció d’uns bons hàbits i estils de vida des de ben petits també contribuirà a aquesta tasca preventiva.