SEGRE
Matar conills amb verí és pervers

Matar conills amb verí és perversSEGRE

Creado:

Actualizado:

Segons el diccionari, una persona perversa és una depravada, maliciosa, malvada.. i no és que vulguem ofendre cap persona o col·lectiu, però les diferents accions que fem o veiem tenen la seva descripció i interpretació també literària. Reconeixem que veritablement tenim territoris de Ponent que presenten un nombre de conills considerable i que fan estralls als conreus, això és una evidència i del tot certa.

El que passa és que, davant d’un problema greu, el primer que hem de saber és per què passa en uns territoris i en altres de propers, no. Cal, doncs, fer una diagnosi tècnica i aplicar les solucions més coherents, lògiques i responsables socialment i ambiental, atenent que és del medi natural que parlem. Altres zones de la Península han patit episodis d’excés de conills, com per exemple Múrcia i Castella la Manxa.

Totes van arribar a la mateixa conclusió tècnica: el resultat dels estudis ambientals van detectar una situació ambiental de les zones afectades altament desequilibrada pel que fa a les espècies de fauna autòctona, en aquests casos i en els quals ens afecta el nostre territori, el nombre de conills sobre el percentatge de depredadors naturals com són les guineus, ducs i altres, com l’àliga cuabarrada, de segur que està en una situació de desequilibri. És, sens dubte, la recuperació d’aquest equilibri la solució més efectiva per aconseguir una estabilitat en el temps.Aplicar biocides com el fòsfor d’alumini no només no és cap solució, sinó que suposarà un problema d’augment encara més gran del desequilibri ambiental, amb l’afegit d’afectacions múltiples per l’aplicació d’un tòxic altament greu i mortal, i no tan sols per als conills, sinó per a totes les espècies que utilitzen el mateix hàbitat per viure. El més greu de tot és que no resoldre el reequilibri natural cronificarà el problema.Consultades les dades a la Generalitat sobre la caça d’espècies cinegètiques entre els anys 2018 i 2022, els últims quatre anys amb dades cal dir aportades per les federacions de caça, a Catalunya el total de guineus mortes per caçadors ha estat de 31.384.

És clar que això és sense dubte un factor que afavoreix l’increment d’espècies com els conills, atenent que la guineu compleix una funció ecològica vital en la regulació dins de la cadena tròfica o equilibri natural, de regular les poblacions, especialment de rosegadors i herbívors, ja que la guineu és una depredadora altament especialitzada en el control dels conills i altra mena de fauna.Assassinar les guineus durant tant de temps simplement és anar en contra de la societat; és lògic que, si eliminem els reguladors dels conills per dinàmica natural, resulta fàcil d’entendre que la població de conills es dispari i sigui en un problema difícil de resoldre. I si les solucions proposades no són tècniques en el restabliment de l’equilibri malmès, i es basen en la caça i l’abocament de tòxics al camp, més que solucionar la situació, l’agreujarem prioritzant accions que són un error. El que no entenem és que la consellera Jordà, que actua més com a representant d’un sindicat de pagesos que com a responsable del Departament d’Acció Climàtica i responsable de vetllar per al Medi Ambient i la preservació de la Biodiversitat, hagi cedit i estigui d’acord a aplicar les mesures de força per sobre de les ambientals.

Amb aquestes mesures demostrem que el govern ignora i no respecta el gran talent tècnic i científic que tenim al país, i deixem horroritzada la comunitat científica amb les mesures preses. També ens afecta la salut. Sense anar més lluny, els mitjans de comunicació han donat a conèixer la notícia de la mort per intoxicació d’una dona i el seu fill.

El marit està hospitalitzat en estat greu, després que fos fumigat el negoci que tenia la família a la localitat segoviana de Carbonero de Ahusín. La casa on vivia la família és a tocar d’un magatzem de gra que van fumigar amb “gasos molt tòxics”, diu un cartell col·locat a la porta d’aquest recinte, que afegeix: “Prohibit entrar-hi, perill de mort.” El rètol fa referència a l’ús en la instal·lació de “fosfur d’alumini”, un compost extremament tòxic que sol emprar-se com a insecticida, i ara, a casa nostra, a més, per intoxicar i matar els conills. Que Catalunya no tingui una vertadera conselleria de Medi Ambient que no barregi interessos contraposats és un dels greus problemes que tenim, perquè no afrontem ambientalment els problemes que ens afecten, també el dels conills.

Tots els països de l’entorn la tenen, i és més necessària que mai, perquè patim la crisi ambiental més gran de la història, una mancança inexplicable en els temps actuals.Els països que avancen en la conservació del medi ambient ho fan valer amb els canvis necessaris per erradicar fins i tot tradicions salvatges com era la caça de la guineu a Anglaterra mantinguda durant segles, perquè la Cambra dels Comuns del Regne Unit va prohibir la caça de la guineu el 16 de setembre del 2004 i d’això ja fa 19 anys. Amb un món que molt lentament avança en la defensa dels drets de la natura, excepte Catalunya, on la nostra llei de Medi Ambient es de l’any 85 i sense modificar-se en uns 37 anys d’immobilisme i 20 anys sense Departament de Medi Ambient, el resultat difícilment podria ser pitjor, estar a l’última fila de la classe ho diu tot.

tracking