COLABORACIÓN
És el moment de l'Horta
L’Horta és un gran embolcall verd ple de riquesa. Ara és el moment de l’Horta, per projectar-la com un espai singular i diferent, d’alt valor afegit, tot preservant les seves particularitats i, sobretot, el seu paper com a espai que genera oportunitats. En aquesta línia, hem presentat un conjunt de propostes per impulsar i promocionar-la gràcies a mesures que preveuen actuacions per transformar-la urbanísticament, socialment, econòmicament, mediambientalment i per fer-la més segura.
Tenim un model que aposta per preservar l’essència de l’Horta i, alhora, modernitzar-la perquè evolucioni amb una mirada àmplia, gràcies al paper cabdal que hi han de tenir les noves tecnologies i la digitalització. El millor de l’Horta està per venir i, per això, volem tirar endavant un compromís per tal d’empoderar-la. L’Horta, com el riu, és un espai privilegiat, ple d’atractiu que cal conservar, però amb una capacitat productora de referència i de qualitat gràcies a les persones i les famílies que hi treballen amb constància, tenacitat i voler millorar dia rere dia.
Des d’aquí també trasllado el meu reconeixement i gratitud. Per tant, de quina manera podem acompanyar l’Horta per tal de guanyar més capacitat productiva i catapultar-la com un espai innovador i referent de l’agroalimentació? Primerament, amb accions de caire urbanístic, que afavoreixin, per exemple, la implantació d’espais per treballar i transformar aliments, produïts a la mateixa Horta, amb la perspectiva sempre posada en la innovació i el valor afegit. Cal avançar aprofitant construccions abandonades per rehabilitar-les i fer-les servir per a activitats agràries o com a espais habitacionals vinculats a l’agroramaderia.
Des del punt de vista urbanístic, també és important que la Paeria lideri la gestió de finques abandonades, per tal de tenir-ne la titularitat i cedir-les a joves, famílies o persones grans perquè les conreïn, la qual cosa aniria en favor de preservar la biodiversitat, evitar la proliferació de plagues i reduir el risc d’incendis.Per donar sortida i comercialitzar els productes d’alt valor afegit que es generen i que es transformen a l’Horta, també ens cal avançar amb perspectiva, facilitant l’obertura de nous canals de venda, per tal que la ciutadania pugui comprar-los en línia i també ampliant els punts de venda presencials, com poden ser els mercats municipals. La venda d’aliments és una de les grans sortides i maneres de promocionar l’Horta, com també ho pot ser l’acompanyament a les famílies que es dediquen a l’agroalimentació, per tal que també puguin jugar la carta del turisme rural i natural, adaptat a l’entorn, la qual cosa ajudaria a fer difusió dels seus valors paisatgístics.Per afavorir que les famílies i noves generacions puguin aprofitar el nou marc d’oportunitats, també és essencial garantir serveis i necessitats bàsiques. Per això, proposem ampliar el servei de taxi a demanda, instaurat pels anteriors governs socialistes, i fer-lo extensible també a Sucs i a Raïmat; elaborar un Pla de Camins per fer-hi les actuacions que permetin garantir-ne sempre el bon estat i que siguin transitables; fer les modificacions urbanístiques pertinents per a la construcció d’allotjaments perquè les i els propietaris de les explotacions agràries puguin oferir allotjament per a les persones temporeres que venen a treballar per la campanya de la fruita; potenciar la Brigada de Medi Ambient i crear la divisió de l’Horta de la Guàrdia Urbana, i invertir més en seguretat per garantir la convivència i per combatre els abocaments il·legals d’escombraries.Perquè l’Horta es doti de dinamisme, de vida i d’oportunitats és imprescindible que hi hagi nens i nenes.
En aquest sentit, proposem avançar en mesures que donin suport i facin un acompanyament a les famílies que escolaritzin els seus fills a les escoles rurals de Butsènit, de Rufea o de Llívia, així com a les escoles bressol de Sucs, Raïmat i Llívia. Aquesta setmana, de fet, hem reflexionat al voltant del nostre model educatiu per la ciutat, en el marc del debat organitzat per les escoles concertades. Actualment, l’escola concertada, que també és un pilar del nostre sistema educatiu, està fent front a importants reptes i necessitats com l’infrafinançament i la segregació escolar i, per això, creiem que la Generalitat hi ha de donar resposta i implicar els ajuntaments per ajudar a donar-ne una imatge positiva.
L’escola concertada, que compta amb 9.597 alumnes a la ciutat de Lleida, ofereix projectes innovadors, arrelats al territori i té un alt compromís amb la societat. En matèria d’educació a Catalunya és del 3,6% en relació amb el PIB, per sota del 4,6% de la mitjana de la UE. Volem una ciutat educadora? Hem d’invertir-hi.