COLABORACIÓN
Vull una Paeria oberta a tothom
La relació de les veïnes i dels veïns amb la Paeria és una peça clau per al bon funcionament de la ciutat. Per millorar la qualitat de vida i la proximitat amb la ciutadania és indispensable que l’ajuntament de Lleida es doti de noves eines com podrien ser les noves aplicacions digitals i intel·ligents, amb la finalitat de facilitar i agilitzar els tràmits, les peticions i les consultes. Les lleidatanes i lleidatans volem una Paeria innovadora, dinàmica i empàtica, que no posi traves, sinó que generi confiança, que faciliti projectes i que atregui noves oportunitats i talent.
Com podem avançar en una Paeria més propera? Implementant l’Agenda Digital i l’Administració Electrònica, gràcies al ventall d’opcions que ens ofereixen les tecnologies de la informació i de les comunicacions (TIC), la qual cosa ha d’anar en benefici de superar definitivament la bretxa digital, d’augmentar la productivitat i de generar més creixement econòmic, crear nous llocs de treball i reduir les desigualtats. Acostar els serveis públics i els tràmits del dia a dia a les veïnes i els veïns mitjançant les aplicacions mòbils, així com acompanyar les empreses i els autònoms en el procés de digitalització, també són eines estratègiques que han d’anar a favor de la reducció d’emissions, d’avançar en la Lleida verda que volem i incrementar el volum de negoci dels comerços, motors econòmics de Lleida, gràcies a l’obertura de nous canals de venda. Per això, és cabdal accelerar la digitalització tant de l’administració com dels sectors de la nostra economia com l’agroalimentari, el turístic i el comercial, als quals agraeixo enormement la seva contribució per fer de Lleida més capital, així com d’àmbits estratègics com la mobilitat, la salut i l’energia per assolir els objectius de desenvolupament sostenible (ODS), marcats per l’ONU.
Mesures que també tenen una important incidència positiva per avançar en una agenda verda i per combatre el canvi climàtic i la contaminació acústica. Perquè la Paeria sigui una administració més propera també cal implicar la ciutadania en la presa de decisions, gràcies a l’obertura de processos participatius, i avançar en eines de bon govern per facilitar al màxim els tràmits administratius. Som conscients que encara existeix la bretxa digital, especialment amb les persones grans, i que per això cal seguir desplegant aquells mecanismes per acostar la Paeria a les persones que requereixen una atenció presencial perquè se sentin acompanyades.
Per això, volem impulsar que l’alcalde pugui atendre i escoltar les necessitats que tenen les veïnes i els veïns in situ als barris, sense que s’hagin de desplaçar fins al centre de la ciutat. Per fer de Lleida una ciutat més capital i més participativa també és essencial que la Paeria escolti l’opinió dels experts i dels col·legis professionals per avançar en els projectes i els reptes que es plantegen en qualsevol àmbit, ja sigui urbanístic, de mobilitat, educatiu, cultural, patrimonial o social. En aquest sentit, proposem crear una comissió jurídica assessora, que fomenti la participació dels i les professionals i que els impliqui en l’objectiu de cooperar i fer aflorar idees per revolucionar la ciutat.
Els col·legis professionals han de poder tenir veu davant de l’ajuntament de Lleida per dir què pensen sobre els projectes que ens han de permetre fer de Lleida més capital. Soc partidari d’un model econòmic que potenciï la creativitat i les idees, en què les organitzacions empresarials, els agents socials i els experts s’asseguin a parlar amb les institucions. El que no pot ser és que el govern municipal de Miquel Pueyo hagi posat traves constants, durant aquest mandat, a empresaris i autònoms, amb el risc de fer perdre la seva confiança i fer-los desistir dels seus projectes.
Una mostra són els 293 recursos presentats al contenciós administratiu, una xifra que fa indicar que els projectes que s’estan tirant endavant no tenen el suport de la ciutadania i, per tant, corren el risc de caure en fallida. Voldria concloure el meu article desitjant-vos una bona diada de Sant Jordi, en què posem en valor la creativitat i el talent de les nostres escriptores i escriptors, dels i les comerciants, així com de les entitats que contribueixen a fer d’aquest dia especial per a totes i tots. Feliç Sant Jordi!