SEGRE
Quina ciutat comercial volem?

Quina ciutat comercial volem?SEGRE

Creado:

Actualizado:

PIMEComerç Lleida va assistir al debat dels alcaldables de la ciutat, organitzat per PIMEC Lleida, en què es van plantejar qüestions que preocupen l’empresariat i vam plantejar-los les preocupacions que afecten els i les empresàries del sector comerç. Per una banda, vam demandar per a les accions de dinamització comercial que els candidats tenen previstes pels barris de la ciutat. Per posar-nos en situació direm que Lleida té dues zones d’excel·lència comercial, l’Eix Comercial i la Zona Alta, són dos grans pols d’atracció per als visitants tant de la ciutat com del territori.

Però ens preocupa enormement el comerç de barri. Aquest comerç més tradicional i de proximitat que dona serveis a tots els ciutadans que hi tenen les seves residències a prop. Aquest comerç que dona vida i aporta seguretat està en perill, i, tot i que amb la pandèmia es va agrair i es va reivindicar el seu valor, sembla que amb el pas del temps els seus serveis indispensables es van diluint, i així ho demostren les persianes baixades.

No es pot tractar com un mal col·lateral, ja que el comerç de barri representa el 70% del comerç de la ciutat, una dada prou significativa perquè els i les alcaldables li dediquin l’atenció i el respecte que es mereix.Sobre el comerç i la seva dinamització, tots els candidats i candidates van posar de manifest la seva importància, i, sobretot, de l’indispensable de no perdre aquests serveis que fan que els barris estiguin plens d’energia i vitalitat. Van parlar sobre accions de dinamització cultural i sobretot de millora en qualitat de neteja i il·luminació. Es va posar en valor el model de barri amb comerços, establiments de serveis i restauració perquè els ciutadans no hagin d’utilitzar el vehicle i desplaçar-se a un altre barri o centre per poder adquirir els béns i serveis.

En una ocasió vam sentir parlar d’ajuts a nous i noves emprenedores que apugin persianes i creïn un nou punt de llum en aquestes zones i es va mencionar la possibilitat d’oferir productes de l’Horta de Lleida en establiments o mercats no sedentaris. També es va fer una esmena als APEUS (àrees de promoció econòmica urbana) com uns projectes a tenir en compte per poder dinamitzar econòmica, socialment i culturalment la ciutat. Caldrà veure com avancen en el temps aquest tipus d’implantacions, ja que de moment no existeix cap actiu al territori català.Per una altra banda, el plantejament que es va llançar als candidats va ser sobre el famós tema Torre Salses.

Un tema controvertit, ja que compta amb persones detractores i altres defensores, però que sobretot és important perquè va vinculat directament al model comercial pel qual aposta la ciutat de Lleida. En estudis previs s’ha posat de manifest que el model Torre Salses no és l’idoni per a una ciutat com la nostra. La creació d’un gran focus magnètic comercial i lúdic traslladaria els habitants de la ciutat i els de la seva àrea d’influència fora d’aquesta, portant a la reducció del flux de gent de les àrees comercials actuals.

En canvi, un projecte interior o al seu mateix cor sembla el model més idoni per cohesionar barris i donar la benvinguda als visitants que venen d’arreu a la ciutat per oci i turisme a més d’ampliar l’oferta dels mateixos habitants. Pel que fa al resultat de la consulta, majoritàriament les respostes van ser a favor del Pla de l’Estació. Un projecte que s’uneix al nou baixador d’autobusos i que centraria dins la ciutat una nova àrea comercial i lúdica dinamitzant barris i altres zones de la ciutat. Així mateix, es va referenciar el projecte Torre Salses com un model caducat de dinamització comercial, sent necessari apostar per models més actuals que tinguin en compte no només la qüestió econòmica sinó també la cultural i la turística pel bé de la ciutat.

Per un altre lloc, els candidats i candidates que no s’hi van oposar van posar de manifest que tots els plans podrien coexistir, fins i tot es va tornar a parlar del projecte Torres Salses com a parc de mitjanes superfícies. Cal recordar-vos, lectors, i creiem que és important, que el model Torre Salses, tot i que sovint sentim que es parla que és un parc de mitjanes superfícies com podria ser un de molt famós de Tarragona, i els seus promotors han posat sobre la taula els planells i la intenció de disposar d’una mínima àrea de mitjanes superfícies i dedicar la seva superfície majoritàriament a petits establiments i oci, quelcom més similar als dels nostres veïns aragonesos. Amb aquest resum d’intencions, des de PIMEComerç allarguem la mà a tota la ciutadania, als empresaris i empresàries del sector comerç i al pròxim o pròxima paer o paera en cap a treballar conjuntament pel bé del comerç, els serveis i la restauració, i ens comprometem a formar equip per enfortir el sector que avui en dia és majoritàriament el que aporta un PIB més alt. Creiem fermament que una ciutat verda implica consolidar el comerç de proximitat i local, ja que aquest també és precisament de proximitat amb els seus proveïdors i, per tant, afavorint l’economia circular.

Que la ciutat sigui un lloc idoni per viure, on cada zona sigui sud o nord, disposi de tots els serveis sense necessitat de fer desplaçaments, un dels punts clau per descarbonitzar l’àrea metropolitana. Volem una Lleida radiant i en auge que atregui nous i noves empresàries i inversions i que es converteixi en la llar de moltes famílies que busquen oportunitats i qualitat de vida.

tracking