SEGRE

COLABORACIÓN

Acompanyem persones, impliquem la societat

Creado:

Actualizado:

El passat 7 de juny les Càritas diocesanes de Lleida, Solsona i Urgell vam presentar la nostra memòria de l’any 2022. Un any més, us volem explicar quina ha estat la nostra acció. És el moment d’informar i fer balanç de què hem fet i de com ho hem fet, i d’explicar-vos quin és l’estat de les famílies i persones que acudeixen als nostres punts d’atenció.

Tot i que sembla que es produeixen millores, tant econòmiques com socials, continuem detectant que hi ha una borsa de persones i de famílies que no gaudeixen d’aquests resultats. Com venim denunciant fa anys, la pobresa i l’exclusió social s’han cronificat i la diversitat de situacions en les quals es pateixen mancances no ha anat a menys. Com cada any, la fundació Foessa, mitjançant els seus estudis, ens informa i ens interpel·la sobre la situació de l’exclusió social arreu de l’Estat espanyol i a Catalunya.

L’any 2022 ens va mostrar que en la nostra societat creix l’exclusió més severa i també la integració precària. És una manera d’indicar com les situacions de pobresa i exclusió són més dures i es troben més allunyades de les possibilitats de canvi. La distància entre un estil de vida normalitzat i un benestar mínimament digne respecte les situacions de major precarietat s’estabilitza i, en alguns casos, s’incrementa.

Tanmateix, les dimensions de la vida quotidiana en les quals es manifesta la pobresa i l’exclusió social augmenten. És a dir, les dificultats que una mateixa família té per poder viure de forma normalitzada segons l’entorn on es troba es multipliquen. Entre aquestes dimensions destaquen l’ocupació i l’habitatge.

Pel que fa a la primera, arran de la pandèmia s’han generat situacions que dificulten la reinserció en el món del treball, especialment les persones amb baixos nivells de formació i amb poca experiència laboral. D’altra banda, cada vegada costa més mantenir l’habitatge en condicions dignes a causa del cost dels subministraments i de no poder fer front a despeses imprevistes, la qual cosa provoca un deteriorament dels habitatges.Aquest escenari d’increment de preus, especialment el dels aliments, ha suposat per a moltes famílies canviar les seves estratègies de consum, havent de renunciar a determinades despeses que fins ara eren habituals en el desenvolupament quotidià, per incrementar les vinculades a les necessitats més bàsiques. Si aquesta circumstància s’ha generalitzat per a tota la societat, ens podem imaginar els efectes que té sobre les famílies més vulnerables.

Els casos de persones treballadores pobres que viuen del seu salari insuficient per cobrir només el cost de la vida, també ha augmentat.Tot plegat ha portat que durant l’any 2022 s’hagi incrementat el nombre de persones ateses i beneficiàries de les nostres accions. Creiem important destacar que la nostra acció va més enllà de la quantitat de diners emprats i del nombre de persones ateses. Les dades ens donen una dimensió de la importància de la nostra acció, però per a Càritas és crucial aquella dimensió, potser no tan visible, que podem dur a terme gràcies als diners i a l’actuació dels professionals i del voluntariat.

Aquesta es manifesta en les actuacions basades en l’acompanyament a les persones en el seu procés d’acceptació i gestió de la situació de precarietat en què viuen, en el suport emocional i en l’apoderament que transmetem amb el nostre estil de treballar, basat en el Model d’Acció Social de Càritas, així com en les tasques de formació laboral i d’integració en el món del treball mitjanant les nostres empreses d’inserció i centres especials de treball.Encoratgem la nostra societat a prendre consciència de totes aquestes situacions. Que sapiguem interpretar que darrere de les xifres hi ha persones i famílies que tenen dificultats, amb els efectes que pot tenir sobre la seva salut, especialment emocional, i que veuen que les seves possibilitats de sortir-ne cada cop són més complicades. Així mateix, les accions d’acompanyament, tan important com l’ajut econòmic, ajuden a mantenir a moltes persones en una situació més estable de la que tindrien sense aquesta actuació.Fem també una crida al compromís i a la implicació de totes i tots davant una problemàtica econòmica i social que, tot i que no ens afecti directament, ens implica de forma indirecta.

Es tracta de persones que conviuen amb nosaltres pels carrers, en els nostres barris i, possiblement, en els nostres edificis. El seu benestar també és una responsabilitat nostra perquè, en el fons, els èxits i els fracassos socials són el resultat de tota la nostra actuació.Volem agrair a tot el voluntariat, així com al personal professional i tècnic que fan possible la nostra activitat i encoratgem que ens ajudeu a continuar fent-ho amb la vostra col·laboració. Com a entitat cristiana, les benaurances inspiren la nostra actuació.

“Feliços els qui tenen fam i set de justícia, perquè seran saciats”. Fem-ho realitat!

tracking