SEGRE

COLABORACIÓN

Els fanalets de Sant Jaume, lleidatanament

Els fanalets de Sant Jaume, lleidatanament

Els fanalets de Sant Jaume, lleidatanamentSEGRE

Creado:

Actualizado:

Cada nit del 24 de juliol, Lleida es vesteix de llum. Milers de nens i nenes surten en processó amb fanalets il·luminant els carrers com cuquetes de llum angelicals, rememorant el que fa més de mil d’anys van fer els àngels del cel amb el peu de l’apòstol Sant Jaume al seu pas per la ciutat. Diu la llegenda que el sant, en el seu camí evangelitzador, va passar per la ciutat de Lleida i, quan va arribar al peu del Romeu –actual cantonada del carrer Major amb el carrer Cavallers–, una punxa se li clavà al peu.

El dolor era tan insuportable que no podia continuar el camí i tampoc podia treure’s aquella espina perquè ja era de nit. Llavors, en mig de la desesperació, es va produir el miracle: del cel van baixar uns angelets amb fanals per il·luminar el peu de l’apòstol i poder extraure aquell fibló.De llavors ençà fins ara, els infants de Lleida, com angelets il·luminadors, omplen els carrers de la nostra ciutat portant fanals mentre canten poemes referits a aquell miraculós dia.Què té d’especial aquesta festa? Per què li dediquem un article? En primer lloc, és una festa genuïnament lleidatana, com el nostre Aplec, festa que no es fa enlloc més.En segon lloc, és una celebració les arrels de la qual estan dedicades en exclusivitat a la canalla. Poques són les festes locals dedicades només als més menuts, fora de les que es fan arreu com per exemple la nit de Reis.

La romeria dels fanalets de sant Jaume és una festa de Lleida i per als infants de Lleida. És de les festes lleidatanes més entranyables que els lleidatans recordem de quan érem petits.En tercer lloc, cal recordar que és una de les tradicions més antigues que podem trobar arreu de Catalunya: no oblidem que la primera referència escrita d’aquesta festa data del 1609, en el llibre de Jeroni Pujades Crònica Universal del principat de Catalunya. És a dir, que abans del 1609 ja se celebrava.Per ser tan especial aquesta festa, molta gent de la ciutat va treballar per aconseguir que el setembre del 2022 la Generalitat declarés la romeria dels fanalets de sant Jaume com Festa Patrimonial d’Interès Nacional. A Junts per Catalunya ens agrada recordar que, gràcies en part a companys que van tenir la idea de lluitar per aquest reconeixement i a d’altres que formaven part de la màxima institució de Catalunya, fou possible que aquesta festa ara sigui reconeguda arreu. Però no van ser els únics.

S’ha d’agrair a tots els lleidatans que ho van fer possible, i als que encara ho fan possible cada any. Impossible anomenar-los a tots. Tots vosaltres heu aconseguit posar la festa dels fanalets on li correspon.

Els fanalets de Sant Jaume, lleidatanament

Els fanalets de Sant Jaume, lleidatanamentSEGRE

tracking