SEGRE
La justícia gratuïta és un dret

La justícia gratuïta és un dretSEGRE

Creado:

Actualizado:

El passat 12 de juliol es va celebrar el XIII Dia de la Justícia Gratuïta, instituïda l’any 2011 pel Consejo General de la Abogacía. En el marc de la commemoració d’aquest dia, vaig assistir a la taula rodona, a l’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, sobre aspectes bàsics de la Llei 12/2023 de 24 de maig, pel dret a l’habitatge. Prèviament, es va fer un reconeixement als companys que estan adscrits al servei del torn d’ofici que porten més anys de dedicació en la defensa dels justiciables.

Durant la jornada es va fer reflexionar sobre la importància del dret a la justícia gratuïta i del torn d’ofici. La justícia gratuïta és un dret fonamental reconegut per la Constitució espanyola i que està regulat per la Llei 1/1996 de 10 de gener, d’assistència jurídica gratuïta, la qual garanteix que les persones puguin accedir-hi, si compleixen uns determinats requisits, sense fer front al seu cost.La celebració del Dia de la Justícia Gratuïta té molta importància entre els professionals del dret i entre la ciutadania i repercussió en els mateixos mitjans de comunicació. Ara bé, aquesta commemoració requereix un suport explícit, els 365 dies de l’any, als professionals del torn d’ofici, els quals fan la seva feina a través de recursos precaris, condicions econòmiques insuficients i un reconeixement gairebé invisible.

Per aquest motiu, poso en valor el seu transcendent treball, el reconeixement públic de la seva vocació i la seva professionalitat. Hem de ser conscients que cal atorgar-los més visibilitat degut a la seva difícil situació, ja que el servei que presten és més necessari que mai i està poc reconegut. Quan per donar solució als problemes del torn d’ofici deixem el poder de decisió en mans de persones de l’administració que desconeixen la realitat, difícilment podrem assolir una resposta adequada a les necessitats del col·lectiu.

Per tant, que siguin els professionals del dret els qui assoleixin les competències en la matèria.L’administració de justícia té molts reptes i, més, després de la digitalització que s’ha produït en els darrers anys. El tracte personal ha estat, és i serà clau per ajudar a resoldre conflictes. Per la qual cosa, cal posar els instruments necessaris per a la formació de tots els professionals del dret.

A més, hem de posar èmfasis en el fet que, per molt que la societat avanci en la digitalització, existeixen reptes com la bretxa digital i la manca d’accessibilitat que caldrà resoldre. Per tal de garantir el dret a la justícia, un dret fonamental, cal garantir-ne l’accés.Simultàniament al reconeixement de la tasca dels professionals del dret, especialment advocats i advocades en torn d’ofici adscrits, cal una remuneració justa pels seus honoraris, suficient per als serveis prestats i per a la dignificació de la professió. Cal recordar que un advocat d’ofici treballa amb la mateixa professionalitat, dedicació, estudi dels assumptes i atenció que la resta d’advocats no adscrits al torn d’ofici.

La professionalitat no va de retribució, sinó de vocació. El torn d’ofici és vocacional i, com a tal, reclamo unes millores retributives justes, així com la protecció del col·lectiu. El meu agraïment als companys i companyes del torn d’ofici que dediquen el seu temps i el seu esforç en la defensa dels justiciables amb menys recursos.

La justícia gratuïta, com assistència legal, és l’instrument més eficaç per garantir el dret de defensa dels ciutadans mancats de recursos econòmics i, a més, constitueix la principal garantia per la tutela judicial efectiva. No podem oblidar els seus valors, que són els que més apropen a la veritable igualtat de tota la ciutadania davant l’administració de justícia.Per tot plegat, aposto per una Lleida implicada en la justícia gratuïta i pel reconeixement explícit per als professionals del dret que us hi dediqueu amb vocació i voluntat de servei públic per la comunitat. Jo he estat un dels vostres i hi tornaré!

tracking