SEGRE
La realitat de la immigració

La realitat de la immigracióSEGRE

Creado:

Actualizado:

En l’actualitat, la immigració s’ha convertit en un fenomen habitual i un fet real que no es pot ignorar de cap manera i que ha anat normalitzant amb el temps i, sobretot, durant les dues últimes dècades, i com a conseqüència d’això, un nombre molt important dels ciutadans catalans són d’origen immigrant i formen part dels barris de ciutats i de pobles del territori català i juguen un rol molt important en el desenvolupament i el creixement de la societat tant catalana com espanyola a nivell econòmic, social i cultural. D’aquesta manera, la immigració ha estat sempre un factor clau per al desenvolupament i el progrés de la societat catalana en diverses àrees. En primer lloc, i en termes econòmics, els immigrants contribueixen a la generació de riquesa i al creixement de l’economia catalana i espanyola amb un 25% a través de la participació en el mercat laboral tenint en compte que la majoria són joves i tenen la capacitat de treballar, de generar llocs de treball i al mateix temps cobrir alguns dels treballs que no volen els treballadors autònoms.

Per això, molts immigrants ocupen llocs de treball en sectors clau com ara la construcció, l’hostaleria, l’agricultura i els serveis domèstics, que sovint són fonamentals per al funcionament de l’economia. A més, molts immigrants emprenen negocis propis en diferents sectors, cosa que també impulsa l’economia local.En segon lloc, a part de la seva contribució econòmica, la immigració també juga un paper important en el creixement social de la societat catalana augmentant la taxa de la natalitat, participant al poblament de molts pobles i ciutats de Catalunya i dinamitzant la vida de les persones que conviuen en diferents barris i zones del territori. A més a més, els immigrants aporten diversitat cultural i enriqueixen la vida social i cultural de la comunitat a través de les tradicions, els costums i les pràctiques tant culturals com religioses, com el cas de les festes del final de Ramadà (Id al-Fitr) o la festa del xai (Id del Sacrifici) per part del col·lectiu musulmà.

A part de les actuacions musicals o de danses tradicionals, etc., per part de les persones tant de l’Amèrica Llatina com de l’Europa de l’est. Aquestes pràctiques, sense dubte, promouen la tolerància, la comprensió i el respecte cap a altres cultures i, al mateix temps, fomenten la cohesió social, la convivència, l’amistat i la comprensió mútua i ajuden a trencar el gel entre els diferents components de la societat catalana i a crear un clima de confiança i de respecte mutu.En tercer lloc, els ciutadans d’origen immigrant també tenen un paper fonamental en la revitalització d’àrees urbanes més desafavorides perquè molts d’ells s’estableixen en barris que han experimentat un deteriorament socioeconòmic, i la seva arribada pot contribuir a la regeneració urbana, promovent la inversió en infraestructures, serveis i comerços en aquestes àrees. El més important, en aquest sentit, és cobrir la necessitat d’allotjament a través de proporcionar vivendes i pisos de lloguer on poden residir les persones nouvingudes.

D’aquesta manera, aquests barris comencen a tenir vida i a recuperar la dinamització, el funcionament i el creixement que van perdre en un moment determinat.Això no obstant, és important tenir en compte que la integració dels immigrants és un procés que requereix esforços tant per part de la societat d’acollida com dels mateixos immigrants. Aquesta integració mútua és molt necessària per evitar qualsevol complicació a nivell de prejudicis i estereotips i reduir així alguns tipus de xarxes de rumors i informació falsa que es pot circular per la societat. A més a més, la inclusió social i econòmica dels immigrants és fonamental per garantir que les contribucions siguin plenament valorades i que puguin gaudir d’igualtat d’oportunitats.

En aquest sentit, les seves contribucions al sistema de la seguretat social són molt importants i ajuden en el creixement del seu benefici i en la continuïtat del seu estat positiu perquè la majoria dels immigrants són joves i poden treballar i contribueixen així en la proporció de diners per poder pagar els pensionistes i la gent en situació de jubilació.En resum, la immigració i els immigrants tenen un paper important en el creixement social, econòmic i cultural de la societat catalana. La seva contribució econòmica, la seva diversitat cultural i el seu paper en la revitalització d’àrees desafavorides són elements clau per al progrés i el desenvolupament de la societat catalana. Per això, és fonamental promoure la integració i eliminar barreres i aprofitar al màxim el potencial de la immigració en benefici de tothom.

La realitat de la immigració

La realitat de la immigracióSEGRE

tracking