SEGRE

LLEIDA FA RECERCA

Assajos clínics en obesitat: una oportunitat per accedir als tractaments del futur

Assajos clínics en obesitat: una oportunitat per accedir als tractaments del futur

Assajos clínics en obesitat: una oportunitat per accedir als tractaments del futurSEGRE

Creado:

Actualizado:

L’obesitat és una epidèmia global en constant expansió, que afecta milions de persones arreu del món i s’ha convertit en una de les principals preocupacions de salut al segle XXI. I no, aclarim-ho des d’un principi: l’obesitat no és una condició moral ni una elecció de la persona que la pateix

Es tracta d’una malaltia extremament complexa en el seu origen, crònica, recidivant i encara sense tractament curatiu. I és el gatell per a altres malalties com ara la diabetis, les malalties cardiovasculars i alguns tipus de càncer, entre d’altres.

De fet, no hi ha malaltia que no sigui més freqüent en les persones amb obesitat, ni patologia que no s’agreugi a mida que el pes augmenta. Per això és tan important abordar-la de manera efectiva, i per això és imperatiu fomentar la recerca en obesitat. Si bé la comunitat científica té clar tot això exposat en el paràgraf anterior, no passa el mateix amb les autoritats sanitàries i legislatives.

A nivell pràctic l’obesitat no es reconeix com a malaltia en el nostre sistema sanitari i per tant el seu tractament farmacològic (sí el quirúrgic) no està finançat. Aquesta iniquitat envers d’altres malalties se suma a la discriminació i estigmatització que les persones amb obesitat viuen en el seu dia a dia. Perquè l’obesitat no és una situació que permeti la privadesa, i sabem que tothom es considera amb la capacitat per donar consells a la persona que la pateix.El Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova disposa d’una Unitat d’Obesitat acreditada per la Societat Europea per l’Estudi de l’Obesitat (EASO, de l’anglès European Association for the Study of Obesity).

Aquesta és la Unitat de referència de la malaltia a la regió sanitària de Lleida, Alt Pirineu i Aran, i ofereix una assistència de qualitat especialment centrada en els casos més greus, aquells que molt sovint acaben en una taula de quiròfan per fer una reducció d’estómac. L’activitat assistencial, però, se suma a un esperit de recerca clínica que ens ha permès ser referència al nostre país. Però també ens ha servit per arribar a ser, en aquests darrers anys, un focus d’atracció de diferents laboratoris farmacèutics que proposen al nostre territori per participar en assajos clínics dirigits a demostrar l’eficàcia i seguretat dels futurs fàrmacs antiobesitat.

Perquè si bé durant molt de temps l’obesitat ha estat una malaltia pràcticament orfe de fàrmacs dirigits al seu tractament, actualment aquest panorama està canviant molt ràpidament, amb múltiples molècules que seran comercialitzades en els propers anys.Que a Lleida es facin aquest tipus d’estudis és sens dubte una oportunitat, per a totes les persones que pateixen l’obesitat, d’accedir a una sèrie de tractaments que actualment no estan disponibles a les oficines de farmàcia. Però no tan sols podem oferir accés a nous tractaments amb una antelació de quasi 5 anys, sinó que també permetem superar el tema del finançament, ja que és el propi laboratori qui proporciona el fàrmac de manera gratuïta.Participar en un assaig clínic no sempre és fàcil, ja que cadascun busca un determinat perfil de pacient (edat, grau d’obesitat, malalties concomitants, tractaments actius...) per donar resposta a diferents preguntes. Des de la Unitat d’Obesitat del Servei d’Endocrinologia i Nutrició intentem fer la màxima difusió als pacients que es visiten amb nosaltres, així com als equips d’Atenció Primària.

Però sens dubte que aquesta informació no arriba a tothom. Aquest és el motiu pel qual des d’aquesta tribuna en volem fer la màxima difusió i donar l’oportunitat a totes les persones amb obesitat interessades en participar que rebin la informació necessària per prendre una decisió ben fonamentada. Assabentar-se de quins estudis estan actius o si es compleixen els requisits per poder participar-ne en algun és tan senzill com dirigir-se al nostre correu electrònic i demanar-nos informació (sriaendocri.lleida.ics@gencat.cat).

Ningú amb obesitat hauria de quedar-se enrere, i menys al nostre territori.No puc acabar sense remarcar que a Lleida, com és obvi, no tan sols es fa recerca en obesitat. A través dels diferents serveis assistencials, de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), de la Direcció Territorial de Recerca de l’ICS i de tota l’Atenció Primària es treballa per potenciar al màxim aquesta vessant de la recerca assistencial. Us convido a no perdre l’oportunitat!

tracking