COLABORACIÓN
250 anys (1773-2023). Felicitats, Almacelles!
Exalcalde d’Almacelles
No fou cap peripècia que l’empresari barceloní Melcior de Guàrdia adquirís les 4.000 hectàrees de l’antic terme d’Almacelles a la Corona, com tampoc seria un salt al buit. Espanya tenia una agricultura molt deficient i poc rendible, agreujada pel creixement demogràfic, sobretot a les ciutats. En menys d’un segle, la capital catalana havia triplicat la seva població i necessitava amb urgència omplir els taulells dels mercats per alimentar els seus habitants.L’estudi encarregat per Carles III posava de manifest la necessitat d’augmentar la producció agrària i ramadera. Per fer-ho, calia repoblar el país amb la creació el 1767 de noves poblacions a Sierra Morera com La Carolina, La Carlota, Fuente Palmera, Luisiana, Navas de Tolosa, Chica Carlota, Peñalosa, Santa Elena.
amb colons vinguts d’Alemanya, Suïssa i Flandes. A Catalunya es van crear dues noves poblacions: Sant Carles de la Ràpita i Almacelles.Però per aconseguir fer créixer la producció calia invertir en polítiques hidràuliques amb la creació de nous regadius, que serien una realitat amb la construcció de grans infraestructures com el Canal Imperial d’Aragó, el Reial Canal de Múrcia o el Canal del Manzanares. Ja que cal recordar que l’aigua és símbol inequívoc de vida i, en paraules del geni renaixentista Leonardo da Vinci, “és la força motriu de tota la natura”, tots els éssers vius la necessitem per viure i és indispensable per al desenvolupament.Melcior de Guàrdia, com a membre de la Junta de Comerç de Barcelona, era un bon coneixedor del Pla de reforma agrària i regs en el qual treballava Carles III. Per això, va veure amb la compra del terme d’Almacelles una oportunitat en aquest gran projecte.
Així, el 24 de setembre, dia de la patrona de la Mercè, va col·locar enmig d’un descampat sec i erm la primera pedra de la vila, dissenyada paral·lelament al camí de Montsó pel mestre d’obres Josep Mas Dordal, que també treballava en el projecte per construir una séquia des de la Noguera Ribagorçana fins a Almacelles i fer realitat el reg que hauria de transformar les nostres terres i les nostres vides. Aquell dia fou festa grossa i, alhora, la primera Festa de la Mercè a Almacelles.Estudiar, recuperar i difondre la nostra història, tenir cura del nostre patrimoni històric i defensar la nostra peculiaritat ens fa més valuosos i ens enforteix com a poble, entès com una comunitat de ciutadans diversos i, sense cap mena de dubte, és una de les millors herències que podem deixar a les futures generacions. Però també cal reconèixer la valentia de persones com en Melcior de Guàrdia, moguts per la il·lusió, per l’afany de transformar el territori i aconseguir generar més riquesa a través de la força del treball. Personalitats que ho van apostar tot per acomplir un somni, per canviar allò que semblava que era impossible.
Ciutadans que van pensar en gran, però, alhora, amb els peus ben fixats a terra. Vilatans tots ells que, sense cap mena de dubte, van mantenir un esperit que hauria de ser inspirador per al nostre futur d’Almacelles. Gràcies per tot!Bona Festa de la Mercè 2023 i per molts anys de progrés a Almacelles!