CRÍTICADEARTE
Barcelona i Els Quatre Gats, un gir vers la modernitat
Així, hem assistit darrerament a l’aparició d’originals preciosos que en molts casos han anat a parar a col·leccionistes lleidatans que els conserven com un bé molt preuat, especialment la Roser Xandri, l’Alberto Velasco, Arnó-Vila i la sala Indecor. Ara tenim l’oportunitat de descobrir dos originals en el marc de l’exposició dedicada als Quatre Gats, que la galeria Gohtsland de Barcelona exposa sota la curadoria de Gabriel Pinós.
La cèlebre cerveseria Els Quatre Gats es va inaugurar a Barcelona el juny del 1897 i representa el bo i millor de la bohèmia modernista, vinculada sempre a Ramon Casas, Santiago Rusiñol i la generació de Picasso. A més de les tertúlies, el local va ser seu d’exposicions d’aquests artistes. Primer hi va exposar l’Isidre Nonell, després Ramon Pichot i tot seguit Xavier Gosé, que ho feu l’abril del 1899, amb 38 dibuixos. En aquesta època estava molt influenciat per Steilen i l’estètica de la Barcelona pobre, de caire expressiu i de traç negre.
A la mostra de la galeria Gohtsland s’hi exposen dues obres de Xavier Gosé. La primera és del 1897, dos anys abans de la mostra individual dels Quatre Gats. Es tracta d’una il·lustració que va sortir al número 40 de la revista Barcelona Còmica i que portava la llegenda “De vuelta del verano”. Dues dones amb barret cridant un xofer que les espera amb un carruatge. La diagonal que dibuixa, amb el cavall en primer terme, el xofer i el carruatge, té a veure amb aquesta estètica japonesa que ens arribava aquella època. Tot és en blanc i negre, i Gosé fa servir la tècnica de l’aerògraf per crear un fons per aquesta escena. El dibuix està signat i hi ha rectificacions amb gouache de color blanc, fet habituals en els seus originals, que estaven pensats per ser reproduïts i poques vegades per ser exposats.
La segona obra és posterior. Gosé ja és a París i col·labora amb les revistes satíriques més prestigioses de França. En aquest cas és la il·lustració dels Biciclystes, del número especial dedicat als esports de L’ Assiette au Beurre de febrer de 1902. Ara ja no és tot en blanc i negre, sinó que introdueix el color tot i que encara fa servir aquest fons d’aerògraf que l’identifica. A banda dels Gosé, la mostra dedicada als Quatre Gats és excepcional i suposa un gran esforç per una galeria privada aplegar tanta obra rellevant d’uns artistes catalans que somniaven amb París, on la majoria va recaure.