CRÍTICADEARTE
MACBA, 25 anys
Els primers dies les portes foren obertes i la ciutadania descobrí un gran edifici mig buit amb obres de finals del segle XX. La recepció va ser diversa. Molta curiositat i comentaris que aquell gran edifici blanc tindria problemes per exposar obres.
Molt espai, molta llum i poques parets. Es destacà la funció d’aquella nova institució en el cor del Raval, que regeneraria el barri. També la prova de fer una institució entre el públic i el privat. La Generalitat i l’Ajuntament aportarien els fons, i la Fundació, les obres. En el fons el que es desitjava era, però, que la Generalitat tingués el MNAC com a referència i deixés fer al MACBA.
Tot això es veia a venir pels precedents: la primera comanda de direcció va ser per a Francesc Miralles, després Daniel Giralt Miracle va posar-se al capdavant... Finalment, ho va fer Miquel Molins. La Junta de Museus va decidir d’iniciar la seva cronologia en els anys de la postguerra.
On comença la contemporaneïtat? S’han d’acotar els discursos dels museus? Cristòfol, per exemple, va donar el seu fons d’escultures a aquell MACBA, i després aquestes obres varen ser cedides al MNAC. Diríem que aquests vicis inicials, aquestes circumstàncies, han planat per aquests vint-i-cinc anys d’història del Museu. Perviuen en un debat que ja no és pujolisme o maragallisme. Ara ni tan sols abasta la cronologia, ja que el MNAC desplega a les seves parets l’art de la postguerra. El Museu, especialment quan una nova crisi posa al capdavant a Borja Villel, va prendre l’opció de fer un discurs d’alçada global, ideològicament compromès amb el present. Se’n va sortir fins que nous conflictes afectaren de nou la direcció en el temps de Bartomeu Marí, quan la seva expansió va generar tensions amb el barri.
Així com el Museu Picasso, la Fundació Miró i fins i tot la Tàpies varen néixer amb un consens generalitzat, el MACBA continua encara en conflicte, cercant la seva essència.