CRÍTICADEARTE
Abad Gil
L’Abad Gil va mostrar molta atenció per tot el que jo feia. Anava a visitar-lo al taller que havia fet a la terrassa del seu àtic de la plaça Ricard Vinyes, o al magatzem del carrer Llitera. Era el temps que duia l’empresa de la marbrista, però en aquests espais guardava tota la seva obra, a més d’un altre espai que tenia a Alpicat. Tot era ple d’obres de diferents materials, inclosos els bronzes. En alguns racons hi havia encara motlles de gàrgoles i capitells de la Seu Vella. L’Abad Gil havia nascut a Cuenca el 1921, però va venir a Lleida pel servei militar i després ja es va quedar, restaurant elements escultòrics de la Seu Vella i establint-se amb la família que va tenir amb la seva companyia, la poetessa Teresa Roses. Havia estudiat escultura a Cuenca i els records d’aquells penyals l’inspiraven formes morfològiques de personatges pensatius.
En aquells temps de la postguerra l’Abad Gil va contribuir a la creació del Cercle de Belles Arts. El seu nom no s’havia associat tant a aquesta fundació, però darrerament li agradava insistir en el seu paper amb la resta de companys d’època. L’amistat amb l’Albert Coma Estadella va esperonar-lo vers la creació lliure, una activitat que feia en solitari, però amb convenciment. Després va animar-se a exposar en col·lectives i va fer l’obra que va instal·lar-se a les Basses, i que ara descansa davant del rectorat de la UdL. Després, quan l’Antoni Lamolla i el Manuel Viola van començar a retornar a Lleida i Balaguer, tots tres feien pinya i promovien exposicions. Abad Gil va esperonar Lamolla a exposar a la galeria Terraferma, en una retrospectiva on hi havia molta obra surrealista. Finalment va adquirir ell mateix L’espectre de les tres gràcies, que sempre penjava de la paret de casa seva.
Un dia va trucar-me perquè l’acompanyés al seu taller. Va encendre els llums i em va dir que mirés els caps que es disposaven en pedestals i taules. “I bé?”, va dir-me. El cas és que havia fet el retrat de memòria de la meva dona i em volia sorprendre. Ens estimaven fins aquest punt. Poc abans d’ingressar a l’hospital em va fer anar a casa seva amb la meva filla. Tenia llavors la veu greu i afectada. Va fer-li triar un petit bronze expressament, que ella conserva amb el bon record. L’amistat va donar fruits i ell, que no volia interferir en el reconeixement del Toni Abad, trobarà ara el seu espai en la nostra memòria.