SEGRE
One Health

One HealthSEGRE

Creado:

Actualizado:

Les malalties infeccioses existeixen des de l’origen de la humanitat. La verola, per exemple, estava present en el Neolític i l’estudi de mòmies demostren la seva prevalença, quan milers d’anys abans de Crist les poblacions començaren a agrupar individus per milers.

La concentració de persones convertiren brots aïllats en epidèmies i, quan el món es va fer petit pels descobriments de nous horitzons, aquestes es convertiren en pandèmies. Fins i tot, en elements d’exterminació de poblacions, que indefenses contra les plagues que transmetien els conqueridors, només els restava deixar el seu lloc als més bruts dels mortals.

Poblacions senceres d’americans exterminats per la verola, entre altres “delicades” malalties, ens explicarien com Cortés ho va tenir fàcil per conquerir amb pocs un immens i poblat país. També la concentració de poblacions i una vida dissoluta i desordenada comportava el peatge de malalties que els debilitaven, permetent que poblacions més bàrbares ocupessin el seu lloc.

La caiguda de l’imperi romà segurament hagués estat més difícil sense la plaga antonina de Roma al 166, que deixà exhausta una organització política i militar superior. No cal ser massa espavilat per entendre que mentre la verola no és avui un problema, pels mitjans de lluita contra la malaltia, molts altres agents infecciosos com a supervivents d’una natura en equilibri van perfeccionant i modificant les seves eines de conquesta del seu espai i, potser, del nostre.

Els veterinaris, mitjançant el nostre Consell General, estan advertint una i altra vegada del suïcidi col·lectiu que representa plantejar el tot sanitari com una miríada de taifes que treballen aïlladament i no com obliguen les possibilitats i tecnologies del segle en el qual vivim. One Health no és un lema, és una imperiosa necessitat.

L’OMS ho adverteix una i altra vegada, les zoonosis transmissibles, els agents emergents causants de noves malalties i un món globalitzat en moviment exigeixen noves i millors polítiques sanitàries que aprofitin els recursos humans i tecnològics al nostre abast, en forma d’equips multidisciplinaris capaços d’enfrontar-se als nous reptes que venen. Avisar i predir no és un acte de conspiració, sinó tot el contrari. Ho seguirem explicant.

tracking