SEGRE
Cimera pel futur

Cimera pel futurSEGRE

Creado:

Actualizado:

Aquesta setmana, els dos principals aeroports lleidatans (la frase fa respecte i tot) han tingut moviments aeris d’alt nivell. Operacions com dues de les aeronaus VIP que té l’exèrcit espanyol –la gran traslladava el Rei i el Falcon, el president Sánchez– varen fer el trajecte de Torrejón de Ardoz-Alguaire.

O com l’aeroport de la Seu d’Urgell va ser la destinació d’alts mandataris llatinoamericans (s’enlairaren amb vols de la nova línia Andorra Airways), i els de l’expedició portuguesa amb anada i tornada de la capital lusitana a l’altiplà de Montferrer. El motiu d’aquestes connexions aèries era assistir a la Cimera Llatinoamericana que s’ha fet al país veí.

Andorra està en un moment de reinvenció. El seu futur està a debat i ha de buscar quin és el seu millor encaix en el panorama actual.

Òbviament la Covid l’ha afectat i l’obliga a fer uns deures per convertir-se en sostenible, digital i innovadora, però la seva situació és diferent. El “way of living” andorrà ha arribat al límit de la seva capacitat i ha d’escriure un nou demà.

El model comercial, turístic i bancari (principals arguments passats per apropar-s’hi) han anat perdent força a causa de l’augment del comerç online, competència amb el turisme global i abandó offshore de la banca andorrana. Amb aquest nou panorama, Andorra ha de diversificar l’economia.

No pot tenir encara el 80% de dependència en el sector dels serveis (i que el tabac encara sigui del 30%). El PIB ha caigut un 12% (sort de la construcció, que ha frenat un descens més gran), pisos cars, pensions baixes, sense banca de fora i sense banc central, un sistema de salut que cobreix el 75% i una telefonia i companyia elèctrica en monopoli (amb els dies comptats) controlats per l’Estat.

Amb 77.000 andorrans, pressupost de 463 milions d’euros (Barcelona en té 1.200), un deute de 1.500 i uns impostos tous (4,5% d’IVA o 10% en la renda), ara és el moment que Andorra faciliti que esportistes, influencers i grans fortunes convisquin amb start-ups, farmacèutiques i tecnològiques perquè inverteixin, aportin talent i fixin la seva residència (fiscal també) a les valls del Valira. És per això que la Cimera passada ha de posar la base d’una nova era i penso que caldria aprofitar-ho tots plegats, no?

tracking