PROP DE VOSALTRES
La bona gent de Mans Unides
Aquesta organització de l’Església catòlica ha tingut un creixement extraordinari. En l’actualitat sumen més de 83.000 voluntaris i gairebé un miler de tècnics i contractats que fan possible que els projectes sol·licitats siguin atesos, executats i avaluats amb eficàcia i transparència. Davant la societat espanyola ha adquirit un gran reconeixement i molts ciutadans han posat la seva confiança en aquesta organització. Els ingressos provenen en un 87,1 per cent de fonts privades i només un 12,9 per cent del sector públic. En l’última Memòria publicada s’ofereix una dada significativa pel que fa a ingressos: van ascendir a 45.359.573 euros. Es van aprovar 595 projectes per un valor aproximat de 39 milions d’euros que, sumats als iniciats en anys anteriors, van resultar un total de 938 projectes en execució en 58 països d’Àfrica, Àsia i Amèrica amb els quals van quedar recolzades més de dos milions de persones.
Mans Unides pertany al Consell PotificioCorUnum, organisme creat pel papa Pau VI l’any 1971 i les seves ramificacions arriben a tots els llocs on viuen i testimonien la seva fe multitud de seguidors de Jesucrist. A més a més d’aquesta dimensió confessant, està la institució que ofereix els seus serveis a totes les poblacions de la terra, independentment de la seva fe, promovent i col·laborant amb els organismes internacionals dedicats al desenvolupament sostenible de les nacions més pobres.
A la seva pàgina web podeu trobar dues descripcions que els identifiquen: la seva missió és lluitar contra la fam, la deficient nutrició, la misèria, la malaltia, el subdesenvolupament i la falta d’instrucció; i treballar per eradicar les causes estructurals que les produeixen: la injustícia, el desigual repartiment dels béns i les oportunitats entre les persones i els pobles, la ignorància, els prejudicis, la insolidaritat, la indiferència i la crisi de valors humans i cristians (Estatuts, Art. 5è). La seva visió, el fonament del qual és l’Evangeli i la Doctrina social de l’Església, és que cada persona, home i dona, en virtut de la seva dignitat i igualtat fonamental, sigui capaç de ser, per si mateix, agent responsable de la seva millora material, del seu progrés moral i del seu desenvolupament espiritual, i gaudeixi d’una vida digna.
Acabo amb una referència al projecte i al lema que ens proposen per a aquest any: El món no necessita més menjar, necessita més gent compromesa. Vol comparar l’aspecte material amb la nostra pròpia actitud davant les situacions respecte als semblants. Se’ns demana un canvi. La nostra manera d’alimentar-nos influeix en les causes però també en la solució de la fam. El projecte en el qual col·laborarà la nostra diòcesi està situat a Haití, el país més pobre d’Amèrica, i té com a objectiu la millora de l’agricultura i la ramaderia en l’organització de les comunitats de camperols. En nom d’ells, els haitians i la bona gent de Mans Unides us demano la vostra aportació i el vostre compromís.