SEGRE

Creado:

Actualizado:

Llegeixo, per casualitat, un retall de premsa del 1984.

Un capellà demana un centre de planificació familiar al barri de la Mariola de Lleida. Al meu cap li costa processar aquesta informació.

Parlem de quaranta anys enrere, però la involució que hem fet és tan bèstia que ens sembla que ens ho està explicant la noia que ve del futur carregada de lleixiu.

Intento veure l’ampolla mig plena i pensar que qualsevol temps passat va ser anterior, però costa. Costa molt.

El rector, Luis Giménez, parla dels blocs Joan Carles, que a la notícia es descriuen gràficament com un exemple de barraquisme vertical que va substituir el clàssic.

En aquests blocs “hi ha famílies que passen gana” i per això el capellà demanava “que s’ajudi aquesta gent a no tenir més fills” i, conscient que ell d’aquests temes en sabia més aviat poc, matisava que no entrava en el com fer-ho. El sacerdot s’empara en l’encíclica Humanae vitae per reivindicar la paternitat responsable.

Tot just feia un any i mig que havia aterrat a Lleida procedent de Mallorca i havia tingut temps de sobres per adonar-se que l’índex d’atur entre els adults del barri era alarmant.

Que en aquells pisos minúsculs s’encabien famílies “que tenen deu, dotze o fins a quinze fills”, així que admetia que se sentia frustrat, perquè no pots pretendre alimentar l’esperit, per més vocació que tinguis, quan sents el soroll dels budells dels feligresos reclamant un plat a taula, quan ets conscient que tanta gent en una casa és una bomba de rellotgeria pot esclatar de forma violenta. Conec bé aquests pisos.

Tenen uns germans bessons al meu poble.

De fet, ma padrina hi vivia. A mi em semblaven molt moderns.

Feia ciutat tenir un trosset de Lleida al veïnat.

Ara sé que amagaven algunes històries dures de misèria. Això, però, ho paeixo millor que constatar que quaranta anys després la societat hagi retrocedit tant que un adolescent milhomes que té 27 milions de seguidors a TikTok (27 milions!!!) presumeixi d’enganyar les dones amb qui s’allita per ejacular al seu interior.

M’entristeix profundament que la lluita d’aquest capellà per la planificació familiar hagi acabat així, amb els nets dels que malvivien en aquestes capses de mistos idolatrant miserables 2.0 que no fan servir preservatiu..

tracking