TRIBUNA
Les persones, al centre de les polítiques de la Paeria republicana
regidora de polítiques per als drets socials a la Paeria (ERC-AM)
Ja s’ha complert un mes de la investidura de Miquel Pueyo com a alcalde de Lleida i, en aquest temps, el canvi honest que la candidatura d’Esquerra Republicana – Acord Municipal va anunciar en campanya comença a impregnar la ciutat.
A poc a poc, en petits passos però ferms, es va veient la nova manera de gestionar la ciutat, basada en els valors republicans de la justícia social i la igualtat d’oportunitats i, en definitiva, en el benestar de les persones. Precisament una de les nostres prioritats és fer de Lleida una ciutat propera, justa i amb cohesió social i, sobretot, posar les persones al centre de les polítiques.
Des de la regidoria per als drets socials iniciarem un canvi de paradigma. La nostra voluntat és parlar d’inversió social, en lloc de despesa social. Cal deslliurar-nos de les forces de l’immobilisme que han frenat qualsevol reforma necessària, que temen la innovació i perpetuen les desigualtats.
La primera emergència que hem hagut d’abordar ha sigut la campanya de les persones temporeres. Mai la solució ha de ser el no fer res, l’omissió de prestar algun tipus de servei. Perquè l’omissió d’actuació es considerada una violència, i fins i tot un tipus de discriminació.
Vam incorporar-nos al govern de la Paeria sense cap tipus de previsió de recursos humans, econòmics, estructurals... solament a instàncies ja del nou govern, tot i que encara no s’havia realitzat el Ple d’investidura, vam sol·licitar 5 llocs de treball amb els Plans d’Ocupació del Servei d’Ocupació de Catalunya. A partir d’aquí vam posar en marxa el Pla de xoc i vam obrir l’oficina única tots els dies de la setmana, matí i tarda. També vam establir un cribratge selectiu de les persones que acudeixen a Lleida per treballar en la campanya de la fruita, d’aquelles persones que es troben al carrer en situació d’especial vulnerabilitat. És evident que les problemàtiques i les necessitats són molt diferents. D’aquesta manera les persones amb situació de vulnerabilitat les estem derivant a Jericó i a les persones en recerca de treball al pavelló que hem habilitat per a hàbits d’higiene (dutxes), consigna i fins i tot pernoctació a qui no disposa d’una altra opció, ja sigui perquè no li ha ofert el contractant, o perquè es troba en recerca de contracte... Cal tenir present que les casuístiques són diverses i que les estem recollint, treballant i gestionant.
Amb els professionals contractats i el suport del personal d’inclusió i serveis socials estem dibuixant una diagnosi molt real que ens permetrà dissenyar i planificar la campanya de temporers 2020. Fa uns dies ens van acompanyar la Consellera d’Agricultura, el Conseller de Treball, Afers Socials i Famílies i el mateix vicepresident de la Generalitat, el Sr. Pere Aragonès, i ens va quedar a tothom molt evidenciat la implicació i la voluntat que tenim totes les administracions en l’abordatge d’aquesta situació, recurrent cada any a Lleida com a capital de la indústria agroalimentària de Catalunya.
Vull acabar donant explícitament les gràcies a la Generalitat de Catalunya, Diputació i ajuntaments veïns per la seva ferma implicació i sobretot a les associacions de veïns de Cappont i Balàfia, a l’Associació de Comerciants de Balàfia, a representants de l’Horta i a la Federació d’Associacions de Veïns per la seva resposta i actuació. El civisme, la implicació i el compromís comunitari mostrat estan a l’altura d’una societat madura, on els drets humans són una base ètica i moral al voltant de la qual es pretén construir l’ordre geopolític de la societat moderna que volem per a Lleida. Hem fet molta feina però ens queda molt per fer i aquesta mateixa setmana farem una reunió de treball amb les entitats del tercer sector, sindicats i institucions implicades per començar a dissenyar la campanya 2020.