TRIBUNA
Pressupostos 2020: aportant força als municipis
President de la Diputació de Lleida i alcalde de Bellvís
Array
Aquesta quantitat representa un increment del 3,3% respecte dels pressupostos aprovats per a l’any 2019.
Les grans xifres d’aquests comptes diuen que farem una major aportació al Món Local, destinant directament a ajuntaments i consells comarcals 37.550.000 euros, el 42% de la inversió i els ajuts previstos; que 15.200.000 euros s’invertiran directament en obres al territori, una quantitat que encara s’incrementarà en 10 milions més quan comencem a desplegar de manera efectiva la fibra òptica pels municipis; i que les entitats socials, culturals i esportives del territori rebran el suport de prop de 9 milions d’euros per desenvolupar les seves activitats a les comarques de Lleida, el Pirineu i l’Aran.
Aquests diners, a més, els pensem gestionar amb la prudència i honestedat que requereix l’evidència que no són nostres, dels que governem, ni tan sols són de la Diputació de Lleida, sinó que surten de l’esforç fiscal que fem tots i cadascun dels contribuents; que són diners de la ciutadania i que a la ciutadania hem de revertir a través dels serveis públics que oferim directament o, sobretot, a través dels ajuntaments i consells comarcals. Un exemple clarificador d’aquest principi és que les àrees de Govern i Presidència passen de tenir reservats més de 15,7 milions a gestionar-ne 13,4 després d’alliberar una sèrie de bosses de diners que deixen de ser ajuts discrecionals del president a ser assignats als serveis que li són naturals, com l’IEI, aquells d’àmbit cultural, o Salut, o Cooperació Municipal, i que seran atorgats a través de processos de concurrència competitiva i sota la supervisió de processos tècnics.
Un pressupost és la norma més important que pot aprovar una administració, ja que d’aquest deriven les accions que portarem a terme. No són tan importants les xifres concretes com les voluntats que expressen, i aquesta és la principal responsabilitat dels dirigents polítics que ens trobem al capdavant de tots els ens públics.
El govern que presideixo està fermament compromès amb tres principis bàsics: major autonomia dels ajuntaments, millor eficàcia en la prestació dels serveis públics i transparència en la gestió. És allò que anomenem “governança republicana”: una nova manera de governar a partir de sistemes i objectius i transparents, simplificant i agilitzant el màxim la tramitació dels expedients públics.
Però, tot i això, estic parlant només de “coses de polítics”, em podreu dir. I en part és cert, però en política hi estem per transformar la societat, i és el que volem contribuir a fer una vegada estiguin definitivament aprovats aquests pressupostos, confio que amb les aportacions i el suport de la resta de grups polítics.
Amb aquestes xifres tenim la voluntat primera d’aportar força als municipis, el muscle que necessiten per lluitar plegats contra el despoblament i els seus efectes devastadors en l’entorn rural. Hem d’afrontar el repte de fer que viure en un poble petit –com són la majoria de la nostra demarcació– no sigui un càstig perquè internet arriba a velocitat de finals del segle XX, o perquè les vies d’accés i sortida no són prou segures, o perquè els mínims serveis públics no estan del tot garantits, o perquè no hi ha més sortida laboral que el monocultiu local del moment, o perquè estem a muntanya i no a la plana.
I amb aquestes inversions n’hi haurà prou? No, és clar que no, i menys encara amb les d’un únic pressupost anual, però tinc la ferma sensació que estem fent el primer pas cap a la bona direcció: contribuir a detectar quins són els valors afegits de cada municipi, de cada poble, de cada àrea..., que siguin revulsiu i atracció per desenvolupar projectes que serveixin per fixar població amb el màxim respecte per al seu entorn i la màxima felicitat per als seus habitants. Anys de crisis amb fortes retallades de les inversions públiques no ens permeten seguir perdent més temps, per això hem de començar a caminar com més aviat millor. Si anem sumant i entrellaçant les diferents línies d’acció que defineixen els pressupostos de la Diputació de Lleida, des de Promoció Econòmica a Cooperació Local o des de Turisme a l’IEI, passant per totes i cadascuna de les àrees de la institució, podreu intuir el retrat de futur que volem dibuixar de la demarcació lleidatana: territorialment equilibrada, econòmicament pròspera i socialment orgullosa i forta.