TRIBUNA
La Federació d'Associacions Veïnalsdavant la nova mobilitat a Lleida
President FAVLL i Comissió Mobilitat FAVLL
Aquests dies, a Lleida, estem vivint i viurem un conjunt de canvis en la mobilitat que suposaran la incorporació de nous hàbits en la nostra quotidianitat. Volem exposar la nostra visió i també les inquietuds i propostes que hem anat recollint i treballant els darrers mesos.
Ciutat-30. Amb l’aplicació de la nova Ordenança Municipal es pacificarà molt el trànsit, es reduirà la sinistralitat i s’avançarà cap a una mobilitat més sostenible, fet que reduirà les emissions contaminants. Per tant, considerem que és un pas necessari i al qual donem tot el suport.
La nova Ordenança Municipal de Circulació. En aquesta nova etapa els vehicles a motor conviuran a la calçada amb les bicicletes i els VMP. Considerem fonamental, per tant, la seguretat. Per això, la FAVLL ha presentat l’esmena d’incloure a l’Ordenança la recomanació que els conductors, tant de les bicicletes com dels VMP, portin casc i tinguin assegurança contractada. Altres propostes a impulsar són instal·lar elements reductors de velocitat, especialment a les vies més llargues amb límit de 30 km/h; fer una campanya de difusió de la nova mobilitat, amb molta pedagogia; fomentar una formació específica sobre circulació adreçada als conductors dels vehicles que no disposin de carnet de conduir i aplicar de manera progressiva la nova ordenança.Ampliació de voreres. Considerem important i, en molts casos imprescindible, l’augment de l’amplada d’algunes voreres per assegurar que els vianants hi puguin caminar amb la necessària comoditat i lliures d’obstacles que impedeixin o en dificultin el pas, especialment amb l’actual situació d’emergència sanitària, que requereix mantenir la distància de seguretat. Valorem com a molt important garantir-ho especialment al voltant dels diferents centres de salut, clíniques i en els entorns escolars per avançar cap a l’assoliment d’uns camins escolars que siguin segurs.
Incloem la reivindicació de les associacions de l’Horta pel que fa a ampliar i netejar els vorals dels camins per permetre’n el pas d’una manera segura i potenciar-ne l’ús.Transport públic urbà. L’objectiu de reducció de la circulació de vehicles a motor fa imprescindible la millora de la xarxa de transport públic.
Per a una gran part de la ciutadania, la distància del seu domicili al lloc de treball, als diferents serveis, etc., impossibilita fer el trajecte a peu, sobretot als que viuen, vivim, als barris. En altres casos, l’avançada edat o problemes de mobilitat reduïda fan que l’alternativa al cotxe sigui únicament l’autobús o el taxi. Estem per potenciar el consum de productes de proximitat, però malauradament no sempre és possible tenir-ho tot i especialment els serveis accessibles a 15 minuts de casa.
Per tant, és imprescindible a Lleida un transport públic més eficient, ràpid i fiable. Això implica repensar la ubicació de les parades, augmentar la velocitat dels recorreguts, la freqüència de pas –especialment a les hores d’entrada i sortida de les escoles–, millorar-ne la puntualitat, així com adequar les diferents línies a les necessitats de la ciutadania. Caldria, doncs, revisar el contracte amb l’actual empresa i estudiar les condicions de cara a una nova concessió per tal que es puguin incloure les millores necessàries.Carrils bici. Un objectiu a assolir és que totes les vies principals de la ciutat, amb límit de velocitat de 50 km/h, tinguin el corresponent carril bici, així com també que es vagi avançant en la construcció d’aquells carrils bici ja treballats i proposats per les diferents associacions.Circulació dels vehicles a motor. Compartim plenament l’objectiu de la seva reducció en els casos en què els desplaçaments es puguin fer alternativament a peu, transport públic, etc. Estem aquí per una mobilitat més sostenible, però l’existència dels vehicles a motor és i seguirà sent una realitat. Per tant, caldria estudiar com millorar la fluïdesa del trànsit a la ciutat, revisar la senyalització semafòrica, renovar més freqüentment la pintura de senyalització sobre l’asfalt, especialment als passos zebra, la qual cosa revertiria en una major seguretat, i a més, amb un increment del nombre d’aparcaments dissuasius als voltants del nucli urbà s’afavoriria una reducció dels actuals nivells de contaminació.
Valorem positivament la invitació que la regidoria de Mobilitat ha fet a diferents associacions i a la FAVLL per participar en les reunions periòdiques que des de fa alguns mesos s’estan realitzant i reiterem la nostra disponibilitat a seguir-hi col·laborant.
Creiem que la nova mobilitat, amb l’Ordenança Municipal de Circulació a punt de ser aprovada, comportarà una millora significativa en la qualitat de vida dels veïns i veïnes de Lleida, però també és necessari que es vagi avançant en l’aplicació de tot un conjunt de mesures i actuacions per poder donar resposta a les demandes plantejades.