SEGRE

TRIBUNA

Un Pacte Social per a una Lleida millor

Tinenta d’alcalde i regidora de Govern Obert, Qualitat Democràtica i Institucional

Un Pacte Social per a una Lleida millor

Un Pacte Social per a una Lleida millorSEGRE

Creado:

Actualizado:

El passat dimarts, 15 de desembre, vam formalitzar la signatura del nou Pacte Social per a la ciutadania, un instrument que estableix el marc de col·laboració entre l’ajuntament de Lleida i els sindicats més representatius de la ciutat: Comissions Obreres (CCOO) i la Unió General de Treballadors (UGT). L’objectiu compartit d’aquest nou Pacte Social, que tindrà vigència fins al 2023, és aconseguir una Lleida més connectada, més justa, més compromesa i més cohesionada. Una ciutat compactada que, des del treball transversal, vetlli per prevenir les desigualtats i intervenir com a motor de transformació social.

El Pacte, que inclou els compromisos dels Objectius per al Desenvolupament Sostenible i l’Agenda 2030, s’alinea als 4 ODS estratègics de legislatura –ja citats al Pla d’Acció Municipal (PAM)– i vol ser un espai d’aliança i de la col·laboració de les organitzacions sindicals en la promoció i la defensa dels interessos dels treballadors i treballadores i dels ciutadans i ciutadanes de Lleida, així com d’aquells col·lectius que tenen unes majors dificultats d’inclusió social. A més, s’incorpora específicament l’objectiu 5: la igualtat de gènere, per integrar la perspectiva de gènere en totes les polítiques públiques i assignar accions i projectes concrets a assolir.

Tots els projectes i accions que duem a terme com a Govern de la Paeria, intentem que siguin coherents amb la nostra estratègia municipal, i els realitzem traçant línies comunes que permetin optimitzar esforços i millorar l’eficiència i el compliment de les accions. Per aquesta raó, el Pacte Social 2020-2023 està estructurat a partir dels 4 eixos clau amb els quals també s’estructuren els pressupostos 2021, el PAM i la Mesa Transversal per a la Recuperació de la Ciutat: governança i excel·lència operativa; imatge, projecció i promoció de la ciutat; igualtat, diversitat i inclusió social; emergència climàtica, ambiental i sanitària.

En l’eix de la governança i excel·lència operativa s’incideix en la necessitat d’impulsar un govern obert per augmentar la qualitat, l’efectivitat i la rapidesa dels serveis públics, per perfeccionar-ne el funcionament intern i progressant en la qualitat del treball de les seves empleades i empleats. En aquesta línia es proposa, a tall d’exemple, garantir clàusules socials a tots els contractes o bé millorar les comissions de seguiment de les grans concessions. En aquest eix també s’inclou l’impuls i suport al model participatiu, per tal d’adaptar-lo a la realitat i necessitats d’una ciutadania més empoderada.

Les oportunitats laborals i el foment de l’ocupació per avançar en la conciliació de la vida personal, familiar i laboral, així com la cultura entesa com a eina fonamental per a la cohesió social, són algunes de les claus del segon eix: imatge, projecció i promoció de la ciutat. La creació d’un observatori sociolaboral i establir polítiques d’integració per a persones en situació de vulnerabilitat són algunes de les línies de treball. A més, es planteja la creació d’una comissió per a l’estudi d’un salari mínim de ciutat abans de la finalització del Pacte.

En el tercer eix, igualtat, diversitat i inclusió Social, s’inclouen els acords sobre Feminismes, LGTBIQ+, Cultura de la Pau, Lleida com a Ciutat Educadora, Persones i Comunitat, Gent Gran, Joventut i Habitatge i Transició ecològica. És l’eix de la Lleida Justa i Compromesa, la Lleida que posa les persones al centre. La creació d’un protocol d’atenció a les dones en situació de violència masclista, l’elaboració d’un Pla Municipal de Polítiques LGTBIQ+, o l’elaboració d’un nou Pla director de Cooperació i Solidaritat i la creació d’un punt de solidaritat al territori són algunes de les accions d’aquest eix.

El quart i últim eix és, potser, el que més sentit té en els temps que ens estan tocant viure: l’eix de l’emergència climàtica, ambiental i sanitària. Una de les accions principals és crear una xarxa de col·laboració entre els CAP i la Paeria per donar resposta a problemàtiques que es puguin detectar, fomentar els hàbits saludables i vetllar per la seguretat alimentària. “El disseny i l’execució de qualsevol política municipal, avui, només es pot gestar des de la transversalitat i la responsabilitat social. Reivindiquem així la construcció col·lectiva de polítiques públiques amb tot el conjunt de la ciutadania, amb les associacions i grups que s’hi relacionen.” Aquest és un fragment extret de l’annex del pacte del Govern d’Entesa. I el que volem amb aquest nou Pacte Social no és altra cosa que això: treballar des de la transversalitat per millorar la vida dels lleidatans i lleidatanes. En definitiva –i com va dir l’alcalde Miquel Pueyo– un Pacte Social per a una Lleida millor.

Un Pacte Social per a una Lleida millor

Un Pacte Social per a una Lleida millorSEGRE

tracking