TRIBUNA
Covid-19 i tabac: una parella conflictiva
Hospital Universitari Santa Maria
El coronavirus SARS-CoV-2 és el causant de l’actual pandèmia de Covid-19. És una infecció respiratòria, caracteritzada per febre alta, tos i dispnea, que en el 80% dels casos és d’intensitat lleu i amb una bona evolució. Un 20% provoca pneumònia que en ocasions evoluciona en insuficiència respiratòria aguda o mort, i que fa necessari l’ingrés dels pacients en Unitats de Cures Intensives (UCI) i l’ús de ventilació mecànica.
Tenim al davant una altra (i paral·lela) pandèmia: el tabaquisme. Segons l’Organització Mundial de la Salut el consum de tabac causa 1 de cada 10 morts en adults i es cobra més de 6 milions de vides anualment (més de 600.000 causades per l’exposició al fum de segona mà, és a dir, aquell fum que resta en l’ambient). Si aquesta tendència es manté, per al 2030 la xifra augmentarà fins a més de 8 milions de morts anuals al món. El consum de tabac és un factor de risc per a sis de les vuit causes principals de defunció al món.
A Espanya, la mortalitat atribuïble al consum de tabac és de 52.000 morts anuals. A Catalunya les morts atribuïbles al consum de tabac són 8.673 (6.984 homes i 1.689 dones), que corresponen a un 16% del total de morts de persones de 35 anys o més. Això és el mateix que dir que a Catalunya moren 23 persones cada dia a causa del tabac, pràcticament una per hora. Tres són les qüestions que en aquest sentit tenen interès pel que fa a la interrelació entre Covid-19 i tabaquisme.
En primer lloc, les persones que consumeixen tabac tenen més risc d’encomanar-se el Covid-19. Estudis recents aporten evidència que les persones que consumeixen tabac tenen una expressió de l’enzim convertidor de l’angiotensina 2 (ACE 2) més elevada en els teixits del sistema respiratori. L’augment d’aquest enzim, que s’ha descrit com la via d’entrada del virus a les cèl·lules, pot incrementar la probabilitat d’infecció. Consumir tabac incrementa la possibilitat d’afectació per SARS-CoV-2 entre les persones que fumen, ja que són més vulnerables, en general, als agents infecciosos.
En segon lloc, els consumidors de tabac tenen més probabilitat de desenvolupar un Covid-19 més greu. El consum de tabac està directament relacionat amb, almenys, 29 malalties que afecten gairebé tots els òrgans dels cos. Les persones que fumen tenen fins a tres vegades més probabilitat de morir que els no fumadors d’edat similar. S’ha descrit que les persones fumadores tenen una esperança de vida de 10 anys menys.
El consum de tabac augmenta tant el risc de patir infeccions pulmonars com la seva gravetat, a causa del dany que la combustió o aerosol d’aquests productes causa a les vies superiors. El tabac produeix una inflamació de les vies respiratòries que afecta tant la funció pulmonar com la immunològica. Per aquest motiu, els efectes nocius descrits provoquen que les persones consumidores de tabac siguin susceptibles de patir qualsevol malaltia infecciosa que afecti les vies respiratòries, com és el Covid-19.
La recerca indica que les persones fumadores tenen un risc més elevat de desenvolupar símptomes greus i de morir a causa del Covid-19. En un estudi es mostra que les persones fumadores diagnosticades amb Covid-19 tenen un risc 1,9 vegades més gran de progressió cap a una malaltia més greu, estat crític o mort.
En tercer lloc, les persones que fumen i les usuàries de cigarretes electròniques també es poden considerar població de risc en l’actual pandèmia de Covid-19. El consum de productes que tenen tabac provoquen estrès oxidatiu i destrucció dels teixits pulmonars. Els alvèols, que realitzen l’intercanvi de gasos, es danyen en contacte amb la combustió generada, i és per això que els consumidors de tabac, fins i tot les persones usuàries de cigarretes electròniques, tenen més minvada la funció pulmonar. A més, el consum de tabac redueix la capacitat del sistema immunològic a l’hora de combatre les infeccions respiratòries.
Tot això, a més de repetir el moviment mà-boca de forma freqüent en el decurs de la conducta de fumar dia a dia, es produeix un augment de la probabilitat que un fumador s’infecti per SARS-CoV-2. Aquest risc és encara més gran quan es comparteixen productes de tabac amb altres persones, conducta del tot desaconsellada en aquesta actual situació de pandèmia.
Deixar de fumar protegeix. Deixar de consumir tabac té un impacte positiu quasi de manera immediata en les funcions pulmonar i cardiovascular de la persona fumadora. Segons l’OMS, la millora pot augmentar la capacitat dels pacients amb Covid-19 per respondre a la infecció i reduir el risc de mort. Deixar de fumar sempre és una decisió encertada, però el que la fa especialment d’interès en aquest moment és tant per evitar el contagi com per disminuir-ne les complicacions associades. Sempre és un bon moment per deixar de fumar. L’actual situació també pot facilitar aquesta decisió. Hi ha estudis que informen que el 70,8% de persones fumadores tenen la intenció d’abandonar el tabac en els propers sis mesos atesa la pandèmia que estem patint. Quasi la meitat d’aquestes persones (46%) han intentat deixar de fumar a l’inici del confinament.
Per trencar amb la conducta de fumar fa falta, a vegades, una bona motivació, com la salut a llarg termini, el consell de qui ens estima, prendre consciència del que es perd i del que es guanyaria, fer cas del sentit comú, estalviar, cuidar el medi ambient, etc. Altres vegades és qüestió d’aprofitar una bona ocasió. Una realitat puntual, inesperada i facilitadora que ha de permetre un canvi important en la vida de cada persona. L’actual situació de pandèmia n’és un bon exemple. Cada persona fumadora sabrà quin argument escollir.
Tant des de la Unitat de Tabaquisme de l’Hospital Universitari de Santa Maria, com els i les professionals referents de l’Atenció Primària de Salut, estem a disposició de qui es proposi iniciar un tractament de deshabituació del tabac.