TRIBUNA
Comú de Lleida: per l'ètica pública i el bon govern
El Pacte d’Entesa que vam signar ERC, Junts per Catalunya i Comú de Lleida, assenyalava com a objectiu principal “apostar per la transparència, la participació, la lluita contra la corrupció, el bon govern i el codi ètic en la gestió política”, posant com a punt programàtic prioritari “la transparència i igualtat d’oportunitats en la contractació pública”. Aquests són elements cabdals també en el mateix programa i codi ètic de la nostra agrupació, i vam celebrar que es compartissin com a prioritats del govern a tres.
Per això, tan bon punt vam conèixer les irregularitats en algunes contractacions que explica l’informe de les regidories de Participació i Lluita contra la Corrupció i de Govern Obert i Qualitat Democràtica i Institucional, el Comú va demanar que els responsables d’aquestes males pràctiques assumissin la responsabilitat política i que es plantegessin noves mesures per exercir un millor control de la contractació pública. Valorem, doncs, positivament, que el regidor de Junts Sergio González s’hagi apartat del càrrec, com també les diverses mesures que ja s’han anunciat per garantir uns mecanismes més segurs per a una contractació pública que garanteixi la igualtat d’oportunitats.
Considerem que els informes són d’interès públic, i per això hem demanat a la Comissió de la Transparència que siguin accessibles per al conjunt de la població. A més de contindre diverses irregularitats administratives, l’informe esmentat evidencia que hi ha hagut una acumulació d’actuacions (23 en 12 mesos) que han recaigut sobre una mateixa empresa, quan s’hauria pogut fer un procediment de contractació que les aglutinés en un únic contracte.
En total, les 23 actuacions menors de dues regidories encapçalades per Junts per Catalunya amb una mateixa empresa sumen 121.136 €, pràcticament totes encarregades per la regidoria d’Esports i gestionades des de la d’Urbanisme, a excepció d’un parell que eren gestionades des d’Esports. Dit d’una altra manera, Urbanisme és responsable del 95% d’aquesta facturació. Aquesta acumulació de contractes menors és contrària al bon govern i perjudicial per al teixit econòmic de la ciutat, ja que lesiona els principis d’igualtat, transparència i lliure competència, i més si es fan amb una companyia que ha participat en la campanya electoral del partit responsable d’aquests contractes.
A més, gran part d’aquests contractes eren inferiors als 3.000 € i, per tant, no passaven per la supervisió de contractació, mentre que la resta sí que es tramitaven des de contractació però amb informe i signatura de la regidoria que encomanava l’actuació, en aquest cas Urbanisme.
En el que portem de mandat, des de l’àmbit Lleida Valenta hem avançat cap a un model d’administració més transparent i que facilita a la ciutadania i als mateixos servidors públics poder exercir mecanismes de control de qualsevol àmbit de l’activitat administrativa. Tan bon punt es va conèixer l’informe, les dos regidories de Lleida Valenta van començar a treballar en millores, entre les quals disposar d’un Codi Ètic i de conducta per a càrrecs electes i personal eventual. I el mateix alcalde va anunciar diverses mesures tècniques per tenir més control i més concurrència en la contractació menor. Queda feina per fer, és cert, com igual de cert és que en aquest any i mig hem fet realitat nombroses iniciatives de Govern Obert, de Transparència i de Participació que són eixos fonamentals del programa del Comú i del Pacte d’Entesa.
Vam dir que la ciutadania podria saber en detall a què destina els diners el seu ajuntament, i per això vam posar en marxa un nou web de pressupostos oberts, eina de transparència, participació, diàleg, col·laboració i retiment de comptes. Calia un instrument perquè la ciutadania pogués fer arribar de manera anònima denúncies i comunicacions de fets contraris als principis de bon govern o a l’ordenament jurídic, i ens vam dotar de la Bústia Ètica, que en només mig any va rebre 67 queixes ciutadanes. Des de l’aposta per una Paeria resilient, ètica i honesta que garanteixi la bona gestió pública, hem començat també la tasca de supervisar totes les concessions i contractes, per determinar si hi ha incompliments i per treballar en millores de futur, com ara la incorporació de noves clàusules socials i mediambientals.
Enfortir la democràcia amb uns governs ètics, oberts, transparents i participatius és una tasca ingent, i fa necessari que totes les forces polítiques, tant les que som a govern com les de l’oposició, remem juntes. Les forces de govern ens hem autoexigit responsabilitats abans, i amb major mesura, que la mateixa oposició. No en va hem vingut per deixar enrere pràctiques que eren habituals en els governs anteriors del PSC que havien comptat amb el suport acrític de Cs i PP davant de pràctiques que anaven bastant més enllà de les detectades ara.