SEGRE
La Seu Vella, cultura i patrimoni

La Seu Vella, cultura i patrimoniSEGRE

Creado:

Actualizado:

Fins a 18 actuacions i espectacles han tingut lloc aquest estiu –entre els mesos de juny i juliol– a la nostra ciutat. Espectacles i actuacions emmarcats dins del cicle’Estiu en Viu’, promogut per la Paeria i la regidoria de Cultura, amb el suport del Turó de la Seu Vella, l’Institut d’Estudis Ilerdencs i la Diputació de Lleida, sempre ferms aliats en la promoció de la cultura i del nostre talent.

Fins a 3.300 lleidatans i lleidatanes, però també públic d’arreu del territori, han assistit a alguns dels 18 espectacles programats. El Turó de la Seu Vella (concretament, la plaça de la Sardana) ha estat un dels escenaris principals, una aposta més del govern municipal per posar en valor el monument més emblemàtic –i preferit pels catalans i catalanes– que tenim a Lleida.

L’objectiu a l’hora d’impulsar la programació de l’Estiu en Viu era clar i ja estem en condicions de dir que l’hem complert: donar ales i força a un dels sectors més castigats per la pandèmia. Ho hem dit molts cops, però no ens cansarem de recordar que durant els mesos més durs de la pandèmia el sector cultural es va veure obligat a cancel·lar tots els bolos i sense cap ajut a la vista. A poc a poc, a mesura que la situació es va anar suavitzant i que les mesures sanitàries ho van començar a permetre, les institucions –i el públic, bàsic i imprescindible– vam estar al costat del sector programant espectacles, cicles culturals, etc.

El Fase Cultura, la Factoria dels Reixos i, aquests mesos, l’Estiu en Viu són alguns dels exemples que demostren que la Paeria està al costat de la cultura i al costat dels professionals del sector. Escoltant les seues demandes i posant en valor el talent que, a més a més, tenim al territori.

El fet de programar la gran majoria d’activitats de l’Estiu en Viu al Turó de la Seu Vella, a la plaça de la Sardana, no és fruit de la casualitat. És una decisió totalment conscient i que busca connectar el monument amb la ciutadania.

Com bé deuen saber els lectors i lectores, el Turó de la Seu Vella busca, des del 2016, va esdevenir Patrimoni Mundial de la Unesco. A la tardor del 2017 s’inicien els treballs de redacció de la memòria de la Candidatura amb l’horitzó de tenir-la acabada a finals de 2018 per poder-la presentar al Consell del Patrimoni la primavera del 2019.

Tot i això, la memòria no es va poder defensar davant d’aquest consell perquè prèviament va congelar la recepció de noves memòries fins a aproximadament l’any 2025, i així poder donar sortida a les candidatures pendents.

Des del Govern de la Paeria continuem amb la tasca de presentar la candidatura a les entitats amb capacitat de decisió. En aquest sentit, en la reunió que vam tenir amb la nova consellera de Cultura, la senyora Natàlia Garriga, li vam presentar la memòria i vam estar parlant de la necessitat que una institució com la Generalitat hi doni suport i posi tots els mecanismes per accelerar els tràmits. El mateix farem amb el ministeri de Cultura, amb el qual tenim previst reunir-nos aviat i al qual recau la responsabilitat final de presentar la candidatura.

Però per què explico tot això? Per deixar clar que aquest govern de la Paeria no ha deixat de treballar en l’objectiu de projectar el Turó de la Seu Vella arreu. Però, certament, amb una diferència del govern anterior: d’una forma discreta però efectiva, sense pregonar ni fer escarafalls, amb únic objectiu clar: aconseguir la declaració com a Patrimoni Mundial de la Unesco de la Seu Vella.

I, mentrestant, continuarem organitzant festivals, cicles musicals i culturals. Continuarem promocionant el nostre monument més estimat, tot fent de Lleida una ciutat culturalment rica, viva i activa.

La Seu Vella, cultura i patrimoni

La Seu Vella, cultura i patrimoniSEGRE

tracking