TRIBUNA
Lleida inicia la seva revolució industrial
En assumir la responsabilitat de la regidoria d’Urbanisme de la Paeria vaig assumir un compromís ferm i convençut respecte a la industrialització de Lleida que vaig fer públic davant de 300 persones del món econòmic i social lleidatà amb la següent literalitat: “La nostra aposta clara per aquest proper mandat és desenvolupar d’una vegada per totes el polígon de Torre Blanca-Quatre Pilans, així com tirar endavant iniciatives privades de sòl industrial vinculades a l’àmbit logístic, que crearan centenars de llocs de treball qualificats i que, en definitiva, ens permetran poder créixer com a ciutat”. Aquest compromís va ser inclòs al Pacte d’Entesa i ha estat un dels grans objectius de l’actual Govern de la Paeria.
Després de dos anys de feina per part de la regidoria d’Urbanisme i també per part de la Generalitat de Catalunya, el passat dimecres, acompanyat del vicepresident del Govern i del paer en cap, vam presentar el Pla Director Urbanístic d’Activitat Econòmica de la Plana de Lleida, que ens permetrà desenvolupar industrialment els terrenys de Torreblanca-Quatre Pilans. Aquest Pla Director permetrà posar al mercat, en el termini d’un any, més de 240 hectàrees de sòl industrial i logístic de les 700 totals de què consta l’àmbit.
L’extraordinària extensió d’aquesta superfície permetrà parcel·lar el terreny a demanda dels possibles inversors, creant el context adient per acollir des de microempreses fins a macroprojectes industrials o logístics. A tot això, hi hem de sumar que el Pla Director inclou la construcció d’una terminal intermodal ferroviària que permetrà millorar les connexions amb els ports de Tarragona i Barcelona. És una aposta contundent per al transport de mercaderies per via fèrria.
Un transport que redueix la petjada de carboni i que contribueix mediambientalment a tenir una activitat econòmica més sostenible. En la compareixença del passat dimecres es va anunciar l’inici imminent del procés de participació i es va fixar un calendari que situa durant el 2022 l’aprovació inicial i definitiva del Pla Director, tot simultaniejant les aprovacions dels projectes de parcel·lació i urbanització. Mentrestant, la Paeria i la Generalitat continuaran fent el que han fet des de fa mesos: treballar de manera intensa, i també discreta, en la comercialització dels terrenys, buscant inversors i promocionant els grans avantatges competitius de la nostra ciutat.
Això permetrà que l’any 2023 els inversors interessats puguin començar a executar les implantacions per desenvolupar la seva activitat al nou sòl industrial.L’any 2019, l’actual rector de la UPF, Oriol Amat, conjuntament amb el professor de la UdL Ramon Saladrigues, va presentar un estudi titulat La transformació econòmica de Lleida: realitats i perspectives de futur. Aquesta anàlisi postulà que, per tal de millorar les possibilitats del territori, cal millorar els espais industrials. La quantitat de sòl industrial disponible és una oportunitat per a noves implantacions industrials i, en aquest sentit, remarca que cal seguir augmentant els metres disponibles per a l’ús empresarial.
Lleida necessita captar empreses, inversions i continuar amb aquest desenvolupament industrial, que és vital per a la ciutat i amb el qual assegurem un futur optimista i il·lusionant.Torreblanca ens propicia una ocasió per escriure el futur. Volem per a Lleida una indústria adaptada al segle XXI que cobreixi les necessitats actuals i les que puguin aparèixer en un futur. Som conscients que haurem de potenciar i innovar en els sectors productius endògens com la producció agrícola, la transformació agroalimentària o la construcció, entre altres, però, en un món cada cop més globalitzat i competitiu, cal buscar nous nínxols productius i bastir els fonaments de les polítiques econòmiques i industrials sobre els pilars del coneixement i la investigació.
Lleida té universitat, centres de recerca i coneixement suficients per ser un pol d’atracció d’aquesta nova indústria.Una indústria neta, innovadora, assentada sobre un desenvolupament urbanístic sostenible, fomentant la mobilitat de persones i mercaderies i prioritzant el transport públic. Vetllem per la protecció i gestió adequada del medi ambient, del patrimoni natural i del paisatge, amb l’objectiu de mantenir els valors culturals, històrics i identitaris que caracteritzen la plana de Lleida. Si Lleida se’n surt, el territori se’n sortirà.
Actuant amb generositat creixerem com a ciutat i contribuirem al creixement del Segrià, de les terres de Ponent, de l’Alt Pirineu i l’Aran, i també de Catalunya, com a segona capital del país. La capital de la Catalunya interior.