TRIBUNA
Lleida capital
La Crònica de Ramon Muntaner, escrita entre el 1325 i el 1328, recull els fets des del naixement de Jaume I el Conqueridor (1207) fins a la coronació d’Alfons el Benigne (1328). Quan el cronista narra les conquestes de la Gran Companyia Catalana en els dominis de l’Imperi Bizantí, als ducats d’Atenes i Neopàtria, descriu les terres de Macedònia, bressol d’Alexandre el Gran.
Array Per tal de fer entendre al lector la rellevància de dues capitals com Gal·lípoli, important port de mar, i Adrianòpolis, situada a l’interior del país, redactà la llegendària cita que ha mutat en l’ensenya de la nostra ciutat: “Barcelona és cap de Catalunya en la marina, e en la terra ferma Lleida.” Muntaner, doncs, comparava Lleida amb Adrianòpolis, l’actual Edirne turca.
Edirne és una ciutat situada en la cruïlla entre Turquia, Grècia i Bulgària. Com Lleida, ha estat des d’antic un estratègic i valuós encreuament de camins. Travessa la ciutat un riu, i compta amb una població de prop de cent quaranta mil habitants.
Va ser també protagonista de rememorades batalles de l’imperi romà a la regió de Tràcia i va caure per un temps en mans dels visigots i de l’imperi islàmic. No és casualitat, doncs, que Ramon Muntaner identifiqués les planures de Tràcia amb la Terra Ferma i Adrianòpolis amb Lleida. El cronista reconeixia la nostra mil·lenària ciutat com un referent geogràfic, com un punt estratègic, com un lloc d’interessos comuns de tota una regió.
En definitiva, reconeixia Lleida com una capital. I no n’hi ha prou amb ser capital. Se n’ha d’exercir.
I exercir de capital és ser actiu d’un territori i aprofitar les oportunitats que ofereix col·laborar des de la lleialtat institucional amb els pobles i ciutats properes. Lleida ha de ser un instrument de creació de riquesa, de progrés i desenvolupament al servei de les comarques de Ponent i de Catalunya. I en aquesta línia hem treballat i seguirem treballant.
Tenim una ubicació geoestratègica de primer nivell per convertir-nos en un punt de referència europeu en termes d’indústria i logística. Lleida és una ciutat atractiva per viure-hi, amb una bona qualitat de vida i unes condicions òptimes per desenvolupar projectes a escala familiar i laboral. Tenim una gran universitat i, malauradament, dia rere dia, i per culpa de no tenir una indústria prou consolidada, veiem com perdem capital humà qualificat que se’n va a zones més industrialitzades on tenen un futur laboral més pròsper.
Per això el polígon industrial de Torreblanca Quatre Pilans és essencial per mantenir el coneixement, créixer com a ciutat i permetre als joves lleidatans desenvolupar el seu projecte vital al territori que els va veure néixer. Les notícies dels darrers mesos sobre inversors interessats en la nostra ciutat són la prova que avui en dia Lleida està en el mapa de les grans empreses que volen invertir al sud d’Europa.Més de mil hectàrees de sòl industrial són la llavor de canvi, de transformació i d’oportunitats. Torreblanca Quatre Pilans és l’instrument per crear un futur millor per als nostres joves, per rendibilitzar tot el coneixement que conreem des de la universitat de la nostra ciutat i per crear llocs de treball qualificats dignes per al talent lleidatà.
Per altra banda, el nou polígon industrial és un element cohesionador de país. En les últimes setmanes ens hem reunit amb els ports de Tarragona i Barcelona. L’estudi del lobby ferroviari Ferrmed ha constatat fefaentment que circulen més tones de mercaderies pel corredor de la Vall de l’Ebre entre Lleida i els ports de Barcelona i Tarragona que pel mateix corredor mediterrani entre València i Barcelona.
Per tant, les relacions bilaterals de col·laboració, i també de complicitat, amb ambdues poblacions portuàries són la ruta més clara i directa cap al desenvolupament i el creixement econòmic de la nostra ciutat. L’interès mutu i les sinergies materialitzades mostren que Torreblanca Quatre Pilans no només és un projecte de ciutat, és un projecte de país. Un projecte en el qual la col·laboració estratègica de totes les institucions ens permetrà captar les millors oportunitats per erigir el millor polígon industrial de Catalunya.La paraula capital té una altra accepció al diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans.
Capital és el conjunt d’actius de tota mena considerat com a instrument de producció. Lleida també ha de ser això. Hem de ser l’actiu d’un territori.
Un instrument de creació de riquesa, de progrés i desenvolupament al servei de les comarques de Ponent. Solament així podrem connectar la Lleida de Muntaner amb la ciutat llunyana del nostrat Màrius Torres. Aquella ciutat d’ideals que tots, encara avui, volem bastir i que, endinsant-nos en el més profund del temps, quasi set-cents anys després, vol tornar a reconèixer-se com la capital de la Terra Ferma.
Als que estimem Lleida ens agradaria que fos reconeguda com un lloc d’oportunitats, com un pol d’atracció econòmica, empresarial i cultural, com el millor lloc per viure i realitzar-se en tots els àmbits personals i col·lectius, com la gran capital de la Catalunya interior.