SEGRE
Lleida, capital de la bioeconomia

Lleida, capital de la bioeconomiaSEGRE

Creado:

Actualizado:

Quan superarem el parèntesi d’aquestes caloroses vacances d’estiu, començarem el curs 22-23 convertint Lleida en la capital catalana de la bioeconomia. Serà al voltant de la Fira de Sant Miquel, l’esdeveniment lleidatà de referència internacional del món agrícola, que la ciutat i el territori esdevindran prova tangible que comencem a mostrar realitats i fer visible a la societat aquell compromís que, ja l’any 2019, vam expressar d’impulsar la transformació del model econòmic de les terres de Lleida, Pirineu i Aran.

Quan era absolutament inimaginable l’aturada mundial a causa de la Covid, des del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida es va argumentar la teoria de les agendes compartides, un sistema de treball que proposava compartir entre els principals actors socioeconòmics una visió de futur de la nostra demarcació.

I amb les cambres de comerç de Lleida i Tàrrega, la Universitat de Lleida, el Govern de la Generalitat i la Paeria de Lleida (que anomenem el G-6) vam consensuar i articular la necessitat de transformar l’actual sistema econòmic extractiu en favor d’un territori basat en un model d’economia verda, circular i altament digitalitzat, que reforci sectors estratègics i afavoreixi l’aparició de sectors emergents i nous models de negoci que ens converteixin en un lloc atractiu per viure, treballar i retenir talent. I ens vam posar a treballar de manera coordinada per passar de la teoria a la pràctica i, de passada, anar sumant nous actors al voltant d’aquest original G-6 i aportar-li, a més, el detall de la finalitat dels nostres esforços: ajudar a fer arrelar projectes de vida a un territori en el qual, tot i ocupar el 38% del país, només hi vivim el 5,6% de les persones.D’aquesta manera, a principis de setembre desplegarem més d’un centenar d’accions que convertiran Lleida en la capital de la bioeconomia catalana amb el Congrés BIT, la primera Setmana de la Transformació Econòmica a les escoles, els CEEI i les empreses, i la creació del Pavelló de la Bioeconomia en el marc de la Fira de Sant Miquel. Mai abans no s’havien invertit tants esforços col·lectius per mostrar el veritable potencial que tenim a la nostra demarcació per liderar els canvis que han de garantir-nos un futur en harmonia amb el mateix entorn en què ens desenvolupem.

No volem depredar els nostres paisatges, volem viure amb ells i dels seus fruits, perquè ens donen caràcter i ens defineixen com a societat responsable i resilient.I al mes de setembre arribem mostrant resultats del que fins ara es percebia només com a teories. El recent mes de juliol ha estat una allau de bones notícies al respecte. A Vielha, la Diputació ha signat un conveni amb el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, el Conselh Generau d’Aran i la Diputació d’Osca per crear cèl·lules d’innovació rural, un projecte per aplicar les agendes compartides a plans pilots que podran ser replicats a la resta de territoris de l’Estat que també requereixen polítiques actives per fer arrelar les persones als seus municipis.

Som un model a seguir.I, a Vielha, hi anàvem just després de crear un grup promotor amb més de 50 implicats per impulsar a Balaguer l’Energy HubLab, que farà de la capital de la Noguera un referent nacional en el procés de transició energètica més enllà de produir energies renovables, planificant ja el pas següent, el de generar valor singular per a nous models de negoci. Som innovadors.I també a Lleida, a través de Globalleida, es va realitzar la presentació nacional de la nova línia d’ajuts europeus per impulsar la transformació digital de les empreses del sector agroalimentari i del medi rural. Som referents.Des de Lleida estem liderant la transformació agro-bio-tech de Catalunya, perquè ens creiem que som el major pol agroindustrial del sud d’Europa i perquè portem tres anys treballant intensament amb la complicitat cada vegada més gran d’actors internacionals que, per exemple, veuen en la planta de compostatge d’Alcarràs, el projecte Bio Hub Km 0 impulsat pels mateixos ramaders, el model a seguir.

I per això, també, la Llotja de Lleida va acollir el vuitè Congrés Forestal, validant el projecte Biomarkets, amb el qual potenciem la bioeconomia de base agroforestal. Som sostenibles.Des d’aquestes línies us vull convidar a participar activament en tots els esdeveniments singulars que venen a partir d’ara, i els que continuaran a l’octubre i al desembre.. La transformació del nostre model econòmic no interpel·la només empreses, investigació i institucions; és el paradigma del model de vida del qual volem gaudir tots.

Per això, la I Setmana de la Transformació Econòmica començarà a les escoles, per implicar-hi les futures generacions de lleidatanes i lleidatans que s’estimen les nostres terres.

Lleida, capital de la bioeconomia

Lleida, capital de la bioeconomiaSEGRE

tracking