SEGRE

TRIBUNA

L'alcohol és responsabilitat de tothom

L’alcohol és responsabilitat de tothom

L’alcohol és responsabilitat de tothomSEGRE

Creado:

Actualizado:

La responsabilitat, a l’hora de conscienciar sobre els riscos que comporta el consum d’alcohol, recau sobre tots i cadascun de nosaltres. Com a societat, tots i totes tenim un paper actiu en la carrera contra aquesta droga tan consumida i acceptada, i avui, més que mai, és indispensable potenciar aquesta responsabilitat col·lectiva.

Des de l’administració, passant pels municipis, les empreses productores de begudes alcohòliques, els cossos de seguretat, els i les comerciants, els centres educatius, els i les professionals de la salut, els mitjans de comunicació, les famílies, els grups d’amistat o a nivell individual, tots podem incidir, en major o menor mesura, en un moment o altre, en la prevenció d’aquest hàbit no saludable.

L’alcohol és una droga legal vinculada a la festa i la diversió, però el seu consum excessiu té conseqüències molt negatives per a la nostra salut. De fet, segons l’Organització Mundial de la Salut, les morts anuals relacionades amb l’alcohol superen els 3,5 milions, un 75% dels quals són d’homes, i representen un 5,3% de les defuncions a tot el món.Els efectes de l’alcohol sobre l’organisme humà són molt diversos. Provoca afectacions en òrgans com el fetge, l’estómac o el pàncrees, i també als sistemes digestiu, cardiovascular i nerviós, a més d’estar considerat un factor de risc de nombrosos càncers (boca, laringe, esòfag, fetge, colorectal i mama).

Així mateix, l’alcohol afavoreix la demència i el deteriorament de la salut mental. És causant d’accidents de trànsit i s’associa a comportaments violents i delictius, intents de suïcidi i autolesions o conductes sexuals de risc, entre d’altres. Com és lògic, hi ha col·lectius més vulnerables als efectes negatius del consum d’alcohol, com per exemple les embarassades, pel risc que suposa envers el fetus, o els joves i menors, per l’afectació que pot tenir a nivell cerebral i que repercutirà en l’edat adulta.

En definitiva, qualsevol persona que consumeixi alcohol, sigui la quantitat que sigui, assumeix un risc per a la seva salut, atès que no hi ha un quantitat que es pugui considerar beneficiosa o poc perjudicial. De fet, l’11 per cent dels càncers atribuïts a l’alcohol es donen en persones que consumeixen alcohol de forma ocasional. Espanya, amb un 13% de població que beu alcohol a diari, és el segon país d’Europa on aquesta droga es consumeix amb més freqüència.

A Catalunya, segons les darreres dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA, 2021), la prevalença del consum de risc d’alcohol en majors de 15 anys és del 4,9%. En el cas de la regió sanitària Lleida, aquesta xifra és del 6% i a la de l’Alt Pirineu i Aran, del 5,4%. Aquest consum de risc és més elevat en homes que en dones.

Segons l’ESCA, les persones de classe social menys afavorida són les que tendeixen a beure’n més. L’edat mitjana d’inici en aquest hàbit se situa als catorze anys en ambdós sexes, tot i que un 25% dels joves l’han provat abans dels tretze. Entre les principals raons per estrenar-se hi ha la baixa percepció de risc al voltant d’aquest hàbit, així com el fàcil accés que s’hi té.

Davant d’aquesta realitat, des del departament de Salut s’impulsen sense treva programes i accions encaminats a reduir el consum d’alcohol en la població. La IX Setmana de Sensibilització sobre els Riscos del Consum d’Alcohol arriba enguany amb el lema “beu menys alcohol i comença a sumar”. L’objectiu és clar: potenciar el missatge que la reducció del consum d’alcohol i la incorporació d’alternatives saludables són clau en la millora de la salut.

Tanmateix, la tasca de prevenció d’aquest hàbit tan perjudicial no està únicament en mans dels professionals de la salut i de les administracions, sinó que tota la comunitat hi juga un paper rellevant, perquè l’alcohol és responsabilitat de tothom.

tracking