TRIBUNA
Afrontem els nous reptes de la Malaltia de Parkinson
Des del Servei de Neurologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida afrontem amb optimisme en el Dia Mundial de la Malaltia de Parkinson els nous reptes de la malaltia. Poc es pensava James Parkinson, quan en va descriure els símptomes, que una mica més de dos segles després sabríem que aquelles persones que veia pel carrer davant de casa seva amb tremolor i lentitud de moviments representaven la segona malaltia neurodegenerativa en l’àmbit mundial, amb una incidència al voltant de 60-70 casos per cada 100.000 habitants (més de 20.000 persones pateixen la malaltia a Catalunya).
També estava lluny d’entendre que més enllà de les dificultats en escriure, manipular objectes o deambular (símptomes motors) que li van fer creure erròniament que la malaltia s’originava a la medul·la espinal, són rellevants per a les persones afectades i les seves famílies les alteracions emocionals com la depressió, les alteracions del son i el deteriorament cognitiu en fases avançades (símptomes no motors).
Avui en dia sabem que la malaltia és complexa, i que afecta no només estructures relacionades amb els símptomes motors com els ganglis basals sinó també el còrtex cerebral (alteracions de memòria) o el tronc de l’encèfal (alteracions del son). Des de fa poc més de 20 anys també entenem que el procés neurodegeneratiu de la malaltia s’enceta pel dipòsit anòmal d’una proteïna, l’alfa-sinucleïna. A més, des de fa una mica més de cinc dècades disposem de tractaments amb què podem millorar, sobretot, els símptomes motors, i des de fa pocs anys tractaments adreçats a controlar la malaltia avançada.
Actualment, els principals reptes de la malaltia són el diagnòstic precoç, la detecció i tractament de les fluctuacions en els símptomes dels pacients, i l’atenció integral de les persones amb la malaltia i les seves famílies. Per fer front a aquests reptes, el Servei de Neurologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida ha creat la Unitat de Tractament de la malaltia de Parkinson, amb l’objectiu de garantir una atenció integral i personalitzada als pacients afectats per aquesta malaltia. Pel que fa al diagnòstic precoç, sabem que hi ha símptomes com la pèrdua d’olfacte, la constipació, les alteracions del son o la síndrome depressiva, que poden aparèixer molt abans que els símptomes motors.
L’aposta tecnològica de l’hospital en neuroimatge avançada garantirà un millor diagnòstic de la malaltia. A més, una de les novetats més importants en el maneig de les persones amb la malaltia és l’ús de tècniques d’intel·ligència artificial per a la detecció de les fluctuacions que pateixen els pacients, que pot ser una de les manifestacions més incapacitants de la malaltia. A través de dispositius portàtils, es pot monitorar de forma continuada el moviment del pacient i detectar-les, i permetre un ajustament més precís del tractament.
D’altra banda, l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova també ofereix tractaments innovadors com la infusió contínua de fàrmacs en el marc dels programes d’hospital de dia. Aquesta modalitat de tractament consisteix en l’administració de fàrmacs directament al tracte gastrointestinal, evitant les fluctuants de concentració de dopamina al sistema nerviós. Això permet un millor control dels símptomes de la malaltia.
Finalment, fruit del treball en xarxa amb altres institucions del territori s’han encetat programes de neurorehabilitació motora i cognitiva. El Dia Mundial del Parkinson és una oportunitat per recordar la importància de sensibilitzar sobre aquesta malaltia i fer-ne difusió de la mà de l’associació de malalts de les terres de Lleida. També és una oportunitat per a destacar les innovacions en el tractament que estan millorant la qualitat de vida dels nostres ciutadans gràcies a entendre millor què els passa a aquells primers pacients que va descriure tan bé James Parkinson des de la finestra de casa seva.