SEGRE
Delegades i delegats de prevenció

Delegades i delegats de prevencióSEGRE

Creado:

Actualizado:

Un 28 d’abril més, Dia Internacional de la Seguretat i la Salut en el Treball, toca fer balanç de la situació real als centres de treball pel que fa a l’aplicació de la llei. No podem obviar que la sinistralitat és un vector que ens va marcant pel que fa a la salut a la feina. L’actitud laxa d’alguns empresaris i empresàries en l’aplicació de la normativa vigent queda reflectida en les dades dels últims anys.

Som conscients que el coeficient 0 mai podrà existir, però hem d’intentar minimitzar aquestes xifres al màxim. No és assumible que encara avui hi hagi gent que per anar a treballar perdi la vida o bé arrossegui seqüeles molt greus per sempre. Les dades parlen per si soles. L’any 2022, un total de 103 persones van perdre la vida a la feina i es van registrar 631 accidents greus. Concretament, a Lleida, 11 persones van perdre la vida al seu lloc de treball. El 2023, entre gener i febrer a Catalunya hi ha hagut 93 accidents greus i 12 persones han perdut la vida al seu lloc de treball. En el cas de Lleida, s’han registrat 4 accidents greus i 2 persones han perdut la vida al seu lloc de treball.Des del sindicat, la nostra obsessió és la formació i conscienciació dels treballadors i treballadores en vers l’aplicació dels mitjans marcats per la llei.

No podem continuar amb aquestes estadístiques. Necessitem solucions urgents per part de les empreses i les administracions competents. És per això que la UGT continua apostant per la figura del delegat o delegada de prevenció, que permet evitar o almenys minimitzar el nombre d’accidents laborals.

Aquesta figura, juntament amb la Inspecció de Treball, fan possible erradicar aquesta xacra i pal·liar la inseguretat vers la classe treballadora. Per a les petites empreses –majoritàries al nostre territori– en què per normativa no és obligatori, però sí moral, tenir un delegat de prevenció, la UGT-Terres de Lleida creu que s’hauria d’instaurar la figura del delegat territorial de prevenció, amb capacitat jurídica pròpia per poder desenvolupar la seva tasca. Ben segur que aquestes xifres registrades es podrien haver disminuït si hi hagués una vigilància de la seguretat real als centres de treball per part de les empreses.

No ens val que algunes es limitin a complir les gestions bàsiques que la llei els obliga per evitar multes i sancions. La UGT dona suport i forma de manera continuada les delegades i delegats de prevenció per tal que puguin realitzar una bona tasca als seus centres de treball. Però malauradament a vegades ens topem amb la poca o nul·la implicació per part d’algunes empreses de millorar les condicions laborals en seguretat que marca la mateixa llei.

Fins i tot la mateixa precarietat laboral relacionada amb la inseguretat en el treball pot portar que les persones tinguin problemes relacionats amb addiccions. És per això que hem de posar en valor les avaluacions psicosocials, per intentar erradicar les situacions d’estrès i pressió que es puguin donar als centres de treball –que augmenten el nivell de baixes– i que minven o dificulten la bona salut i el benestar a la feina. La prevenció de riscos laborals en la transformació digital és ara l’assignatura pendent.

Només si representants i sindicats tenim prou informació i els drets de consulta necessaris, tindrem la possibilitat d’actuar i aprofitar el moment de la transició a l’era digital per establir bones normes en l’àmbit empresarial per abordar els canvis.Però mentre aquest moment arriba, seguirem exigint la necessitat urgent de crear la figura del delegat/delegada territorial de prevenció de riscos laborals a les empreses, ja que considerem que aquesta figura ajudaria a millora la prevenció en totes aquelles petites empreses que no tenen representació sindical. I per aconseguir-ho, és vital actualitzar la llei de prevenció a la nova realitat del món laboral.

tracking