SEGRE

Creado:

Actualizado:

El Paer en Cap i Senador, Jan Pomés, va convocar la premsa per comunicar situacions ja conegudes del dia a dia municipal, com el retard en el pagament de factures a proveïdors i la manca de personal en alguns departaments de la Paeria.

La crida va tenir un escàs poder de convocatòria, ja que solament hi va assistir un periodista, per tres representants del govern. Potser la temàtica no es va considerar de prou interès. Com a membres de l’anterior equip de govern, el nostre Grup Municipal s’ha sentit interpel·lat per la informació facilitada, especialment pels comentaris poc cortesos exposats pel Paer en Cap, utilitzant qualificatius com desastre i deixadesa.

En cap moment explica el perquè de la situació. Mal fet. No és gaire elegant exposar una situació sense explicar el recorregut que ens hi ha portat i és mesquí deixar en l’aire la sospita de mala gestió i, el que és més greu, de frau o malversació.

Ens tocarà, doncs, als que formàvem part de l’anterior govern omplir aquest buit. Tot i que, la persona que seu a la dreta del Paer en Cap a la fotografia que il·lustra la notícia en el diari SEGRE també era membre d’aquell govern i, per tant, corresponsable del “desastre” i la “deixadesa” i li podia haver fet cinc cèntims al Paer en Cap. I la persona que seu a la seva esquerra a la fotografia era regidor de l’oposició i assistia als Plens de la corporació on s’explicava la situació de morositat de la Paeria i les seves causes i, per aquest motiu, tenia informació de primera mà.

Efectivament hi ha un retard en pagaments. Aquesta situació, no volguda per ningú, és conseqüència bàsicament de dos factors: D’una banda, la considerable mobilitat de personal a intervenció i a tresoreria, en una plantilla de 6 persones hi ha hagut 6 baixes en tres anys, 4 de les quals s’han cobert per mitjà de sengles convocatòries públiques de personal. Aquesta inestabilitat del personal dificulta tenir ritmes de treball constants a l’haver-hi períodes amb vacants, mentre es resolen les convocatòries, i fases d’aprenentatge després de les noves contractacions.

D’altra banda, s’ha actualitzat el programari de comptabilitat de la Paeria, fet que ha comportat que durant tres mesos la facturació s’ha fet en els dos programes, l’antic i el nou, per poder fer correctament tot el transvasament d’informació, duplicant la feina.Tot plegat s’ha traduït en un endarreriment en l’aprovació de factures i en l’ordenació de pagaments, situació de la qual es va donar compte com s’ha dit més amunt, en els Plens de la Paeria, i que esperem es pugui revertir en breu. Cal suposar que l’actual govern en els dos mesos de mandat haurà tingut en compte prioritzar els pagaments que puguin afectar rebre subvencions i ha actuat amb la diligència deguda. Però l’import pendent de pagar no és inhabitual.

Per a mostra, un botó: el setembre del 2019 el deute de la Paeria amb els proveïdors era de 515.476,65 euros (informació que es va facilitar en el Ple de la Paeria de data 28 de novembre de 2019), el Paer en Cap era Ramon Augé, actual primer tinent d’alcalde i regidor d’Hisenda i el PSC i Junts formaven part d’aquell govern. No sabem per què no es va convocar des d’alcaldia cap roda de premsa per alarmar la població.Pel que fa a la manca de personal, l’altra de les acusacions de deixadesa política atribuïda al govern anterior, volem exposar que aquell govern va fer, en 3 anys, 17 convocatòries de personal (3 de les quals per places d’agent de policia) per cobrir vacants a la Paeria i constituir borses de treball per eventualitats. Considerem que el grau de deixadesa és molt inferior, per exemple, al del període de govern de Junts i PSC a cavall entre el 2019 i 2020, que en 1 any de mandat solament van fer 1 convocatòria de selecció de personal, tot i que es van produir diverses baixes.

Per què l’actual govern no dona en la roda de premsa tota la informació? Per què l’actual govern llença malintencionadament una visió parcial i poc respectuosa cap a l’anterior govern? Per què l’actual Paer en Cap no ha convocat l’anterior per fer traspàs d’informació, tot i que aquest li va manifestar la seva predisposició en la visita que li va fer al seu despatx el seu primer dia com a alcalde?No sabem la resposta, però n’apuntem algunes de possibles: justificar possibles futurs desencerts, amagar un desconeixement preocupant de la gestió administrativa de la Paeria, fer una política comunicativa personalista i amb un polsim de populisme...Senyor Paer en Cap, disposa al seu govern de regidors amb força experiència municipal que li poden fer llum sobre les seves evidents llacunes en temes de gestió administrativa de la Paeria i de coneixement general de la ciutat. Convoqui les rodes de premsa quan sigui totalment coneixedor de la informació que vol transmetre, sinó es pot entendre que ho fa amb intencions mesquines, que volem creure no és la seva voluntat.

tracking