SEGRE

TRIBUNA

Dia Internacional de l’Empresa Familiar

president de l’Associació Empresa Familiar Lleida

Creado:

Actualizado:

Avui, 5 d’octubre, celebrem el Dia Internacional de l’Empresa Familiar, un moment particularment oportú per reconèixer la seva rellevància global. Per començar, una dada: l’empresa familiar és la fórmula majoritària de l’organització del planeta. Estudis diversos eleven al 80% la ràtio d’empreses familiars en el món.

Aclarim que ser empresa familiar no comporta inexcusablement la conversió en una petita companyia i, a més, deficientment gestionada. L’anàlisi de les dades del Fortune 500 permet afirmar que un 30% d’aquesta llista gloriosa són empreses familiars. Un recent informe de la prestigiosa consultora McKinsey&Company estableix que el 60% de les empreses més grans en mercats emergents tenen caràcter familiar. 

D’acord amb l’Índex Global de l’Empresa Familiar, que elabora la Universitat de St. Gallen, les 500 empreses familiars més grans del món aconsegueixen una xifra de 6,5 bilions de dòlars i ocupen 21 milions de persones, de manera que serien la tercera economia del planeta només superada pels EUA i la Xina.En aquest context, l’Institut de l’Empresa Familiar (IEF), entitat a la qual pertanyem l’Associació Empresa Familiar Lleida, organitza a Bilbao entre el 22 i el 24 d’octubre el XXVI Congrés Nacional de l’Empresa Familiar. 

Entre altres temes, el congrés abordarà el compromís amb les persones, les estratègies, fortaleses i desafiaments del talent, a més d’aspectes com la conciliació. El congrés serà inaugurat pel rei Felip VI i comptarà amb la presència del president del Govern central en funcions, Pedro Sánchez, i del president del PP, Alberto Núñez Feijóo.Els resultats d’una enquesta feta a estudiants d’escoles agràries de Catalunya mostren que les intencions d’assumir la gestió i propietat de l’explotació familiar augmenten en funció de l’interès dels individus per crear la seva pròpia empresa, la seva capacitat per fer-se càrrec de l’explotació i la seva inclinació afectiva a continuar el llegat familiar. 

Perdurar més enllà de la família

En aquesta ocasió, aprofitant l’oportunitat que suposa parlar de reptes en el context del Dia Internacional de l’Empresa Familiar, voldria detallar algunes qüestions sense resoldre que s’arrosseguen i que ens perjudiquen, centrant-me en l’Associació Empresa Familiar Lleida, que presideixo.

El fet que les empreses familiars estiguin representades en els òrgans de decisió és un fet necessari, tenint en compte que suposem més del 90% del teixit empresarial de Lleida. Entre els reptes empresarials que té l’economia lleidatana, es troben l’ús del sòl industrial perquè les companyies que vulguin créixer ho puguin fer i les de fora s’ubiquin al territori. A més, ens cal una millora de les comunicacions per facilitar els desplaçaments dels treballadors, sigui amb l’AVE o amb Rodalies. 

Una assignatura pendent des de fa més d’una dècada és la definició del rol de l’aeroport de Lleida-Alguaire. Una vegada constatat que no pot ser per a viatgers, el nostre hauria de ser l’aeròdrom logístic de Catalunya, complementat amb activitats com el manteniment d’aeronaus, la formació de pilots, l’ús de drons i les proves de nous combustibles.

Des del món polític, necessitem una eina, la brúixola que ha d’orientar l’estratègia econòmica. Nosaltres els recordem que, davant de la fugida d’empreses i la fuita de talent, necessitem mesures específiques a Lleida per reactivar l’economia. Per part de les empreses familiars hem de ser capaços de generar espais de conversa per conèixer les opinions de la gent del territori. D’allà venim i allà ens hi hem de quedar.

Titulars del dia

* camp requerit
Subscriu-te a la newsletter de SEGRE
tracking