SEGRE

Creado:

Actualizado:

L ’any 2020, l’advocada Mitchell i l’escriptora Vendiotozzi van idear una iniciativa per celebrar el Dia Internacional de la Dona a Escòcia. Aconseguir el perdó públic, el reconeixement de la seva innocència i un monument nacional per a totes aquelles dones que, durant segles, van ser assassinades i condemnades sota l’acusació de practicar la bruixeria. La petició formal va ser presentada al Parlament escocès.

A través de la plataforma Witches of Scotland, es pretén conscienciar i informar la societat de totes les atrocitats que es van cometre amb les mal anomenades “bruixes d’Escòcia” alhora que cercar suport en aquest procés. El govern escocès va respondre a aquesta petició reconeixent que les acusades eren dones que van patir discriminacions davant una inexistent protecció legal. Així mateix també van declarar que les dones classificades com a bruixes fa molts segles podrien comportar que es prenguin mesures legislatives en aquesta àrea.

El passat dimecres, el Parlament del nostre país, afegint-se a la campanya escocesa “No eren bruixes, eren dones”, reconeixia les dones acusades de bruixeria com a víctimes d’una persecució misògina, reparant la memòria històrica d’aquestes dones, alhora que les dignifica i les reivindica promovent accions de desgreuge. De vegades llegir per sobre una notícia o fins i tot opinar d’oïdes, sense haver-se entretingut en els detalls, condueix a pronunciar-s’hi erròniament. Que el Parlament s’afegeix-hi a aquesta campanya escocesa no és cap niciesa i es troba dins de les adhesions que anualment es fan en qualsevol Parlament del món.

Ara bé, l’assassinat de bruixes, de fet, de dones, no es pot separar de la manca de drets i empara legal que ha patit la dona durant segles en tots els àmbits d’una societat en la qual la dona no era res més que un contenidor per parir fills. Extreure aquesta realitat del seu context és evidenciar un desconeixement absolut. I com que el desconeixement és parent de la ignorància, alguns diputats la van fer evident durant la seva intervenció.

La cupaire Changuerra va sentenciar que l’única reparació era mantenir una pràctica anticapitalista, ecologista i feminista mentre que Lorena del PP va retreure que no es defensin els drets de les dones constitucionalistes atacades. I embolica que fa fort!

tracking