Marc Ibós: "Ja hem rescatat més d'un milió de quilos de fruita i verdura lletja"
Quan creixes en l’empresa familiar, que és un magatzem de fruita, adquireixes tot el coneixement del món i saps veure’n els nínxols de mercat. Ara, Marc Ibós lidera l’empresa Talkual, especialitzada a donar sortida a la fruita i verdura descartada
Marc, vas tenir algú a prop que et servís de model per emprendre? Les motivacions van ser diverses. La primera i principal era la necessitat de canviar alguna cosa al sector primari, digitalitzar-se era una necessitat i vaig decidir provar de crear una botiga online. D’altra banda, per un tema de sostenibilitat, he vist de primera mà com fruites que són bones per menjar es descarten només per la seva aparença. Vam decidir fer-hi alguna cosa, aprofitar aquesta fruita rebutjada i d’aquesta manera també ajudar el planeta, ja que per produir qualsevol fruita o verdura hi ha hagut una alta despesa de recursos, com aigua, energia, esforç i temps humà. Em motivava tenir una empresa de l’àmbit de la sostenibilitat. Així, a banda d’utilitzar productes que les grans superfícies rebutgen, no fem anar plàstic per fer les nostres caixes, fem anar productes de proximitat, part de la plantilla són persones amb risc d’exclusió social i, sempre que podem, fem anar transport sostenible. Estic molt orgullós de tot el que estem construint.
Vau néixer el març del 2020. Com ha estat l’evolució del negoci durant aquests anys? L’evolució ha estat molt positiva! La idea ha estat molt ben rebuda entre la societat i hem aconseguit crear una tribu fidel de la qual estem molt orgullosos. A nivell de números et puc dir que amb aquests temps ja hem rescatat més d’un milió de fruites i verdures, que ja som un equip creixent actualment amb 19 persones i que tenim 3.300 subscriptors actius que reben setmanal o quinzenalment caixes a casa seva. A més, ajudem més de 100 agricultors a vendre els seus productes. I això només acaba de començar!
És cert que acabes de començar, però, si ara tornessis a iniciar l’empresa, què faries de nou? Què canviaries? Podríem canviar alguna cosa petita, però faríem exactament el mateix, ja que hem après moltes coses dels errors i ens han ajudat a portar l’empresa on és ara. Des del meu punt de vista, vam començar de la millor manera que vam saber i hem creat el camí de l’empresa des de zero.
Quin grau d’importància té la innovació dins el vostre sector? Molta! Nosaltres som una empresa que fa una cosa diferent al nostre territori i això ens ha donat un valor afegit diferencial. Tenim tres desenvolupadors que treballen per donar noves funcionalitats al web i per poder automatitzar processos per ser més eficients amb tot el que fem.
Quins són els principals avantatges de la vostra fórmula? La majoria de gent que ens prova ho fa perquè li agrada el projecte i per sostenibilitat, però amb això no n’hi ha prou. A banda de la sostenibilitat, som molt econòmics, ens preocupa la comoditat del client, portem les caixes directament a casa del consumidor i tenim un producte de moltíssima qualitat, per això hem pogut créixer tant en tan poc temps.
Què recomanaries a qui estigui emprenent el seu propi negoci? Que facin tot allò amb el que creguin. Que no els faci por equivocar-se, ja que sempre de tot se’n pot treure un aprenentatge. I que no esperin que tot estigui perfecte, que tirin amb el 90% i ja ho aniran arreglant sobre la marxa.
Quins són els plans de futur de Talkual? Tenim les coses força clares, tenim un roadmap tecnològic, un de producte i un d’expansió. La intenció és ser líders en venda de fruita i verdura del país i expandir-nos a altres països europeus per continuar lluitant contra el malbaratament alimentari. A nivell tecnològic, a finals d’anys ens agradaria comptar amb una aplicació per telèfon i també amb un e-commerce de productes de proximitat