La fàbrica d'oli
Fa cosa d’un any era inaugurat a la Granadella el Museu de l’Oli de Catalunya, que fa justícia a la tradició oleícola d’aquella vila i de tota la comarca. El nou equipament ocupa bona part del bonic edifici d’obra vista de la Cooperativa del Camp, construït el 1920, que es veu a l’entrar a la localitat venint de Lleida. El projecte arquitectònic ha estat a càrrec de Carme Casals i Carles Sáez i el museístic, de Montserrat Iniesta.
L’accés s’efectua per l’agrobotiga. Els horaris d’aquesta secció comercial i del museu són els mateixos: de dilluns a dissabte, de 9 a 13 i de 15 a 19, i els diumenges, de 10 a 14. Per a visites guiades de grups, cal concertar abans al 973 133 012. Pel que fa a les individuals o per lliure, un seguit de codis QR permeten obtenir amb comoditat les explicacions. L’entrada és gratuïta.
El recorregut s’inicia per un passadís amb plafons que informen sobre les característiques de l’olivera i la història de la seva implantació en aquells verals, que es remunta al segle VII aC, portada per colons fenicis i grecs; assentada pels àrabs, que van rebatejar per aquesta raó el territori com a Al-Azeitun, i que assoleix l’apogeu amb la introducció de l’oliva arbequina a finals del XVII, d’iniciativa del duc de Medinaceli i del baró de Maials, la febre de l’oli de la centúria següent i la crisi posterior, fins a la recuperació relativa actual. Una sèrie de figures relacionades amb aquest conreu, com el pagès, la padrina, el moliner o fins i tot la somera, afegeixen comentaris als textos escrits sobre altres aspectes diferents, entre els quals hi ha el moviment cooperatiu. En un altre racó s’exposen estris emprats en la referida tasca agrària: borrasses, arquets o manetes, bancs de collir, aixades, estisores d’esporgar i podalls, porgadora... El tresor del recinte és un antic molí preservat des del 1920, que va funcionar més de seixanta anys, conegut popularment com la fàbrica de l’oli, amb la maquinària original, que acull un espectacle multimèdia de 14 minuts. Per acabar, la sala de les piques de ceràmica, dotada de cartells detallant les diferents classes d’oli i els nombrosos productes derivats de l’oliva.
LA BOTIGA DE L'OLI Agrobotiga del Museu de l'Oli de Catalunya Cooperativa del Camp, la Granadella, 973 133 012 L’agrobotiga del Museu de l’Oli, a la Granadella, té a la venda olis verges extra elaborats a la mateixa Cooperativa del Camp on s’ubica i comercialitzats sota la marca Degustus, en diversos formats i volumetries: ampolles de vidre, garrafes de plàstic, llaunes, en capses de regal... També pots d’olives en conserva i paté d’olives negre o blanc; sabons fets amb oli; ungüents naturals contra les cremades, els dolors o cops; bombons que contenen oli, etcètera. A més, una extensa selecció de productes de la terra d’àmbit local i comarcal, com ara vins i caves de cellers pròxims, vi ranci, vinagre, mistela, vermut, fruita fresca i seca, formatges i embotits artesans, mel, safrà, xocolata o sal. Val a remarcar les galetes típiques de la vila: teules, carquinyolis i barretets.