Cups de roca
Els excel·lents vins de Castell d’Encús tenen en comú una elevada personalitat, en consonància amb l’altitud de les vinyes de què s’obtenen. Exclusius i refinats des de la mateixa etiqueta, d’una sobrietat elegant, i un nom original. Passant al contingut de les ampolles, s’hi nota el resultat aconseguit gràcies a una verema natural de raïm provinent de forma exclusiva de la mateixa finca, fermentat en barriques de roure nou francès i tines d’inoxidable, amb el toc de distinció en el cas dels negres del pas pels cups excavats a la roca pels frares medievals. Els blancs: Taleia, Taïka i So2 (els tres amb sauvignon blanc i semillon), Ekam Essència (riesling) i Ekam (riesling i albarinyo). Els negres: Thalarn (syrah), Acusp (pinot noir) i Quest (cabenet sauvignon i franc, petit verdot i merlot).
Els prestigiosos vins
del Castell d’Encús són el resultat d’un projecte personal de l’enòleg Raül Bobet, que havia sigut director general del grup Torres. Aquest viticultor inquiet, sensible i rodamón s’havia plantejat l’objectiu d’elaborar un producte selecte, en base a varietats complexes. Va trobar l’escenari ideal en uns costers de la conca de Tremp on ja s’havia conreat la vinya segles enrere. En concret, l’antic vilatge de Castell o Castelló d’Encús, fundat per monjos hospitalers, consistent en quatre cases abandonades cap a 1950, les restes d’una fortificació medieval amb torre de vigilància i d’un petit convent amb capacitat per a una vintena de religiosos, depenent del priorat de Susterris, i una capelleta romànica dedicada a sant Martí de Tours, restaurada en 1921 per l’industrial trempolí Francesc Seix, instal·lat a Barcelona, promotor de la marca automobilística Hispano-Suiza i de l’editorial Seix Barral.
Una propietat de 80 hectàrees, de les quals 23 de cultiu i la resta de bosc i garriga. Ceps plantats en pendent a partir de l’any 2000, a una inusitada altura d’entre els 800 i els 1000 metres, de cara al sud i amb un elevada insolació, seguint mètodes ecològics i tractaments tradicionals, sense aportació química, amb diversitat de varietats procedents de zones humides. El resultat: una producció anual d’unes 80.000 ampolles, la meitat destinades a l’exportació. Una singularitat d’aquests vins és que els negres són passats per la pedra, en un sentit literal, ja que el raïm es posa a fermentar tres setmanes en uns cups del segle XII excavats a la roca, vuit en total, algun de fins a tres metres de profunditat, tal com havien fet els monjos, una pràctica insòlita que confereix al líquid un agradable regust mineral.
Ara és possible efectuar una interessant visita guiada d’un parell d’hores a la finca, les vinyes, les ruïnes del poble i la fortalesa, els cups oberts al rocam, l’ermita habilitada com a Espai de Silenci, així com la moderna construcció geotèrmica del celler, mig encabit dins del coster i amb unes vidrieres que permeten abastar una excepcional panoràmica fins al Montsec. Divendres i dissabtes al matí o a convenir. Grups reduïts. Reserves prèvies al 973252974. Preu: 15 euros per persona, incloent un tast de cinc vins.