Oficis tradicionals
Fins
al 2 de juny, l’Associació del Patrimoni Artístic i Cultural de Torà (APACT), amb suport de l’ajuntament, organitza visites gratuïtes a quatre espais destinats a la divulgació dels oficis tradicionals i artesanals que al llarg dels darrers anys s’han anat habilitant al centre històric, distants poques passes els uns dels altres, de manera que es pot aprofitar el viatge a la població de la vall del Llobregós per visitar-los seguidament o de forma separada, en diverses jornades. L’horari conjunt és cada primer diumenge de mes, entre 11.30 i 13.30.
La Casa de Cultura Cal Gegó és un equipament municipal amb una exposició permanent titulada
Del tros al forn, el viatge del pa
, que mostra eines i màquines per segar i batre fins a mitjans del segle XX, així com peces arqueològiques relacionades, a més de la recreació d’una antiga sabateria, i l’exposició temporal
Tallar, cosir, planxar
protagonitzada per sastres, cosidores, modistes, planxadores... Es completa amb la projecció d’un audiovisual sobre el patrimoni arquitectònic local, en concret les esglésies.
El Molí de la Font (visites fora de les dates ressenyades al telèfon 646633646) és un vell molí d’oli que data del segle XVIII i conserva part de la seva estructura, a banda d’elements de pedra originals com les piques, el molent, la fogaina per escalfar l’aigua i la base del cargol, convertit a mitjans del XIX en una fassina o cremador de vi en què es destil·laven aiguardents, en servei fins cap a 1930. Alberga una exposició temporal sobre la història de la font i el safareig.
El Museu Cal Ventureta (visitable tots els dies trucant abans als telèfons 973473328 o 606876646) és una antiga fusteria ben conservada que va funcionar a la plaça de l’Hostal des del segle XIX fins als anys 80 del XX. S’hi poden veure moltes eines utilitzades per fusters, ebenistes i boters.
El Forn de la Vila i Museu del Pa és el forn comunal construït en 1632 on s’exhibeixen mobles i estris propis de l’activitat de forner, com pasteres, taulells, pales, balances i lliuradors, a més de pans de totes mides i classes. Per veure’l en qualsevol moment, només cal empènyer una porta, entrar en un cancell i mirar dins a través d’una reixa.
L’any vinent s’acompliran els 130 anys de l’hostal Jaumet de Torà, al capdavant del qual figuren avui Jaume Marimon, la seva esposa Maite i la filla Laia, que els va prenent el relleu. Quinze habitacions de dues estrelles, amb piscina, bar i un menjador agradable en què es poden degustar receptes casolanes de tota la vida tal com les cuinava l’enyorada padrina Ramona, com el típic ofegat de la Segarra (un deliciós estofat d’orella, morro i peus de porc), les llegendàries i inigualables perdius a la vinagreta, l’ànec a la catalana amb orellanes i panses, canelons, faves, bacallà, arròs amb bolets, galtes de vedella, costella amb caragols, mel i mató amb cafè... Menú diari a 14 euros, caps de setmana a 20.