lectura plaers
Pedres nues o pintades
Campanya
de commemoració de l’arrencament, l’estiu de 1919, de les pintures al fresc de la canònica del castell de Mur, per part de tres especialistes italians que empraven la revolucionària tècnica de l’strappo. Les havia venut el rector de la parròquia a un marxant nord-americà i als tres anys aquell tresor artístic del segle XII era ja en un museu de Boston. Va ser la primer extracció seguint aquell innovador sistema al Pirineu català. La Mancomunitat reaccionaria protegint els murals d’altres esglésies fent-les arrancar pels mateixos operaris abans que les compressin alguns estrangers i traslladant-les a Barcelona. Serien l’embrió de l’actual MNAC.
Fa uns quants anys que una acurada reproducció dels frescos sobre paper gel impregnant un fals absis sobreposat i mòbil de fibra de vidre va ser instal·lada al seu emplaçament original a l’antiga canònica i avui els interessats poden admirar el pantocràtor i la resta de figures bíbliques del conjunt, igual que d’altres al·licients monumentals del mateix temple com el petit claustre restaurat recentment, per passar a enfilar-se tot seguit a la fortalesa veïna, bastida als segles X i XI, que destaca per la seva forma triangular, les altes i massisses parets de despullats carreus clars i angles arrodonits que li donen un aire inexpugnable, amb la torre rodona que s’aixeca en un extrem i aquella mena de castellet de proa sobre una gran arcada a l’altra: tot plegat fa que la fortificació recordi un poderós vaixell de pedra, ancorat al capdamunt d’un pujol. Un circuit interior de passeres metàl·liques que recorren el perímetre emmurallat i permeten pujar fins al cim de la torre, afegeix interès a la visita, així com la possibilitat d’obtenir unes vistes panoràmiques extraordinàries a 360 graus, el proper Montsec al sud, la barrera de cims pirinencs nord enllà, per davall tota la conca de Tremp i els aspres serrats que la circumden, d’una geologia feréstega i descarnada. Són guiades, les visites als dos elements, en un horari que es pot confirmar trucant al 677701820 o escrivint a peperepepcultural@gmail.com.
En principi, dissabtes a les 11.30, 13, 16.30 i 18, diumenges i festius a les 11.30 i 13, juny i juliol tots els dies de la setmana a les 16.30 i 18 hores.
L’Alejandro Rivera i la seva esposa Rosa han reconstruït en part el poblet abandonat de Collmorter, poc més d’un quilòmetre abans d’arribar al castell de Mur, per dedicar-lo al turisme rural, amb el nom de Cal Soldat. Un conjunt de casetes acollidores tipus apartament al voltant d’una placeta, sales comuns d’esbarjo i menjador, forn de pa i celler antics visitables i un petit museu etnogràfic, enmig d’un espai enjardinat amb piscina panoràmica, amb les vistes excepcionals que s’obtenen des d’una altitud de 800 metres. Ideal per a caps de setmana o vacances de famílies, colles d’amics o trobades d’empresa, sigui per descansar desconnectant, sigui per gaudir d’una àmplia oferta d’experiències i activitats en un entorn poc freqüentat.