Alinyà salvatge
Per Al cor de l’Alt Urgell
hi ha un dels paisatges més salvatges del país. Des que va introduir-se una colònia de voltors negres a Boumort, tant la reserva pallaresa com la veïna muntanya d’Alinyà s’han convertit en dos dels pocs llocs del món en els quals és possible observar juntes les quatre espècies de voltors que hi ha:
el comú, el negre, el trencalòs i l’aufrany
. Comprada i gestionada amb criteris de sostenibilitat per la Fundació Territori i Paisatge, propietat de Caixa Catalunya, actualment forma part de la xarxa d’espais naturals de la Fundació Catalunya La Pedrera.
Els dissabtes al matí, de març a desembre, organitzen visites guiades per a tots els públics per poder observar aquestes aus espectaculars en el seu hàbitat. Les femelles de voltor negre, que poden arribar a mesurar gairebé tres metres quan despleguen les ales, són alguns dels exemplars més espectaculars que hi podrem veure. L’activitat comença a les deu del matí a l’oficina de l’Espai, situada a la plaça del Ball Pla d’Alinyà, a l’Alt Urgell. Des d’allà, i sempre acompanyats pels tècnics, els visitants emprenen una caminada de tres quarts d’hora (i 200 metres de desnivell) fins a l’observatori. El punt més important és un lloc elevat des del qual es pot admirar la zona en què els voltors s’acosten per alimentar-se amb el menjar que els posen els responsables de la muntanya. Si volem anar una mica més enllà d’aquesta proposta també existeix la possibilitat de ser
guarda per un dia
. En aquest cas s’acompanya els responsables fins al punt al peu del canó. Si bé l’observatori està sempre obert al públic, els dissabtes al matí és d’ús exclusiu per a qui hagi contractat l’activitat. Pensat per a tots els públics a partir dels quatre o cinc anys, l’única limitació física és poder caminar les dues hores (entre l’anada i la tornada). Es recomana portar bon calçat, roba idònia i aigua. Si no tenim prismàtics ells mateixos en lloguen a tres euros.