Arquitectura barroca
Una autèntica lliçó d’art
i d’història, tot passejant: l’oficina municipal de turisme organitza cada dissabte, a les 11 del matí, visites guiades per la universitat de Cervera, d’una hora aproximada de duració, que poden prolongar-se una horeta més recorrent el nucli antic de la ciutat, amb especial atenció als seus racons i monuments destacables, com carrer Major, Paeria, església de Santa Maria, carreró de les Bruixes, muralles... Per informar-se o fer la corresponent reserva, s’aconsella trucar al 973 534 442 o escriure a turismecervera.cat.
L’imponent edifici de la universitat cerverina, construït al llarg de 87 anys, fins que va quedar enllestit en 1804, si bé des de 1740 ja s’hi impartien classes (la clausura del centre es produiria en 1842), amb una superfície de més d’una hectàrea (115 metres de llarg per 95 d’ample), és encara avui l’immoble més gran de la capital de la Segarra i un dels exponents més importants de l’arquitectura barroca de tot el país. La seva conservació no és que sigui impecable, però paga força la pena endinsar-s’hi per tal de descobrir-ne alguns elements arquitectònics i artístics de mèrit, començant per l’enorme corona i la imatge de la Immaculada que presideixen la façana principal. Una altra façana, en aquest cas interior, enmig de dues torres bessones, enllà d’un dels tres patis de l’extens bastiment, és culminada per un magnífic timpà d’inspiració clàssica, obra de Jaume Pedró, artista manresà de naixement i cerverí d’adopció, a qui devem també la peça més notable del conjunt, el paranimf situat al pis superior, accessible a través d’una porta de fusta esculpida, sota un vistós escut policromat i una altra talla de la Immaculada. L’elegant paranimf, de formes harmonioses, amb funcions de capella i sala d’actes acadèmics solemnes, és cobert per una falsa cúpula sobre quatre petxines que acullen els quatre evangelistes, amb obertures que permeten la il·luminació natural del recinte, representant la volta del cel, poblada de querubins. Entrant, a banda i banda, instal·lacions on s’exposen diversos vestigis i testimonis gràfics de la vida docent, com ara indumentàries o retrats dels alumnes més il·lustres. Al fons, l’esplèndid altar retaule, llustrós pels marbres i alabastres rosats de columnes i motllures, amb àngels flanquejant la marededéu sense màcula, patrona d’aquest temple del saber, que en deien a l’època.
Fins al 12 d’abril es pot veure encara, a l’antiga biblioteca de la universitat cerverina, tocant del paranimf, la recomanable exposició
Artesans del barroc. Cervera i l’art del seu temps
, dividida en dos espais diferents. Al primer s’ha recreat el taller d’un mestre artesà, amb les corresponents eines per pintar, esculpir, daurar, etc. Al segon es mostren treballs de notable valor en les diverses disciplines artístiques, si bé realitzats seguint mètodes artesanals propis del segle XVIII, per part d’artífexs locals o vinculats amb la ciutat aleshores universitària, des de fragments de retaules policromats de fusta o alabastre a pintures de Bernat Amorós.