De port a port
El volum setè
de la valuosa sèrie
Viatge universal pel Pirineu
, editat ara fa un any per Salòria, de l’historiador, professor i escriptor prolífic Joan Obiols, nascut a Peramola en 1952 i resident a la Seu d’Urgell, constitueix una completa i suggestiva introducció literària a la Ribagorça catalana, que compagina informació sobre llocs i persones amb descripció sumària de paisatges, ideal per ser llegida a casa, però alhora una incitació i una invitació a recórrer aquelles terres, servint-se d’aquest llibre tan interessant com a guia turística.
Una de les zones menys conegudes, per raons òbvies, tenint en compte l’estat de l’N-260, va del port de Perves fins al port de Viu de Llevata, un trajecte de no gaires quilòmetres però que les dificultats d’un traçat ple de revolts d’un fort desnivell obliguen a prendre’s amb calma, cas de venir per la Pobla, des del trencall de la vall de Manyanet.
És en aquest punt precís, quan la carretera s’estreny i comença a descriure esses tancades, que s’inicia l’itinerari proposat, el qual compensa l’esforç suplementari de la conducció amb les panoràmiques excepcionals obtingudes des de successius indrets on val la pena aturar el cotxe, la moto o la bicicleta per recrear-se amb les vistes o tirar unes fotos. Ascendint al port de la Creu, just per sobre de Perves, a 1.355 metres, la visió a llevant és extraordinària, en especial a la tardor, quan la vegetació pren uns colors vius, contrastats, de catifa persa. Aquest poblet és vist de primer molt amunt i després d’una estona de giragonses, a sota.
Davallant cap al barranc dels Obacs, a mà esquerra es pot anar cap al pla de Corroncui i aquest vilatge que havia sigut abandonat i ara reviu una mica, o bé als prats d’Adons, un altiplà entre muntanyes d’estampa bucòlica, amb els poblets adormits d’Adons, Abella i Beguda. Prop del port de Viu de Llevata, de 1.230 metres, a la vileta d’aquest nom convé donar un cop d’ull a l’església romànica de Santa Maria, unes dècades anterior i en certa manera precursora de les meravelles arquitectòniques de la vall de Boí. I allà a la vora, la faieda de Malpàs, autèntic monument botànic.
Amb les millors carns dels porcs de tota la comarca –pernil, panxeta, espatlla, llom–, Marta Serradell elabora des de 2009 embotits de primera a l’obrador de la casa Ramon del solitari poble d’Adons, que després ven allà mateix o bé a la paradeta que es pot trobar en fires i mercats dels voltants, a més de distribuir-los per algunes botigues especialitzades. Seguint receptes ancestrals, el procés artesanal de trinxat, amassat, salpebrat, embotit i assecat al celler on s’escolen els corrents d’aire fred de les altes muntanyes veïnes, li permet obtenir excel·lents botifarres, secallones, bulls, xoriços vermells, pans de fetge, patés i altres delícies porcines, sobretot un xolís tradicional distingit per la seva qualitat amb diversos premis.