Visions episcopals
El mirador de l’arquebisbe i altres raconades del bonic poble garriguenc del Vilosell
Mitja dotzena de quilòmetres des de la sortida d’autopista de l’Albi, per una carretera que serpenteja entre bancals d’oliveres o ametllers i petites parades de cereal, amb una tofa de bosc de tant en tant, condueixen al Vilosell, un dels pobles més ben preservats de la comarca, a la part de les Garrigues Altes que es repengen als contraforts de la serra de la Llena i limiten amb Conca de Barberà i Priorat. Mig segle enrere s’hi va establir una colònia d’artistes i arquitectes que en van restaurar cases velles i contribuirien a endreçar el conjunt, bastant abans de quan la majoria de municipis de l’entorn començaven a polir el seu aspecte general.
Per això sempre dona bo perdre’s una estona pel seu nucli d’origen medieval, passejar-hi sense presses, tot respirant la pau i el tipisme que emanen de les pedres velles.
El més convenient és aparcar a la gran plaça de Sant Sebastià, antiga bassa comunal, voltada de plataners, que pren el nom d’una capella votiva amb espadanya situada al fons. Pel portal de la Bassa, bastit en 1436, l’únic que es conserva dels tres que permetien entrar a l’interior del recinte murallat, s’accedeix justament al dèdal de carrers, carrerons i placetes, en la primera de les quals s’aixeca l’edifici de l’ajuntament, encara en terreny pla.
De seguida, a mà dreta, s’enfila la via pública més característica de la localitat, empedrada i elegant, de traçat una mica curvilini, que per raó del seu desnivell acusat rep l’escaient denominació de la Costa. Dalt de tot, treu el caparró el campanar de l’església de Santa Maria, que s’aixeca sobre fonaments romànics, amb acabats neoclàssics com la façana d’una discreta sobrietat.
Tant les pilastres acanalades de la porta com l’esvelta torre de les campanes són elements que infonen distinció a la fàbrica. Per un pas lateral s’arriba a un replà conegut tradicionalment com a Mirador del Bisbe, pel bisbe urgel·lità Josep Caixal, nascut aquí en 1803, que quan d’aquell prelat carca va passar a ser dedicat a l’arquebisbe tarragoní Pont i Gol pujaria de categoria.
Enllà de la barana de ferro, un ample panorama de teulades, rengs de ceps i el perfil verd-blau de les serres de la Llena, Vilobí i Tallat.
Vins sensacionals
A la plaça de Sant Sebastià hi ha la botiga vinícola de Tomàs Cusiné, on poden ser adquirides ampolles del celler local i d’altres dels encontorns, com els Cérvoles de la Pobla de Cérvoles o Cara Nord, de vinyes que miren a la Conca de Barberà, a banda dels del Castell del Remei, de la mateixa propietat. El viticultor mollerussenc va convertir en 2003 l’antiga cooperativa del poble en l’actual celler d’on surten uns blancs i negres excel·lents com Auzells, Llebre, Vilosell, Geol, Finca Racons, Finca Serra del Vent, Finca Comabarra o Finca Barqueres.
Al costat, l’hotelet de cinc acollidores habitacions Vilosell Wine Hotel, per a experiències enològiques i rurals (la reserva inclou visita guiada i tast de vins).