Assenyalats senyalitzats
Recorrent monuments d’Agramunt indicats en el marc del projecte ‘Camins de Riella’
Assenyalat és un adjectiu que segons el diccionari vol dir distingit, singular o conspicu. Cal no confondre’l amb senyalat, de significació semblant però no ben bé igual: designat o mostrat per algun senyal. I senyalitzar equivaldria a proveir d’un conjunt de senyals o indicacions orientatives.
Els elements patrimonials més assenyalats d’Agramunt acaben de ser senyalitzats gràcies al projecte Camins de Riella, un topònim que l’escriptor agramuntí Guillem Viladot va inventar-se per denominar la seva població natal en diverses obres. De manera que es tracta d’una iniciativa turística de connotacions culturals, en especial literàries. Endegada l’any 2018, amb un pressupost d’uns 70.000 euros, aquesta tardor ha quedat enllestida.
Els visitants de la monumental localitat de la Ribera del Sió agrairan l’enriquiment que suposa per a la seva experiència in situ disposar d’una oportuna informació prop de cadascun dels elements observats i les facilitats derivades de poder-hi arribar sense perdre’s. Perquè els senyals instal·lats, una cinquantena en total, són de tres classes: informatius, interpretatius i direccionals.
Els primers assabenten qui els llegeix de tot allò que podrà trobar-se en cas de seguir una de les rutes recomanades, motiu pel qual s’han ubicat al principi dels corresponents recorreguts. Els segons proporcionen informacions bastant detallades sobre els successius objectes de l’observació (i sovint de l’admiració), per mitjà d’un text, imatges fotogràfiques i, de vegades, també il·lustracions, grafismes o mapes.
Val a dir que els continguts d’aquestes cartel·les de disseny diàfan i atractiu, sobre un fons blanc, s’han redactat de forma didàctica. Finalment, els indicadors direccionals van descrivint l’itinerari i les vies d’accés fins a cada punt d’interès proposat.Per acollir aquests senyals individualitzats i més complets, s’han seleccionat una vintena de reclams de caire arquitectònic, artístic, històric o paisatgístic, començant per l’església de Santa Maria d’espectacular portalada romànica, que contrasta amb l’estil gòtic de la part superior del campanar o amb el barroc del notable edifici de l’ajuntament veí.
Alguns altres incentius a l’agradable exercici de caminar i mirar per la vila torronaire, oportunament assenyalats per la senyalització, són la plaça del Mercadal, l’Espai Guinovart, el seguit de porxos o coberts, el pont romànic i el pont de ferro, l’antiga muralla o la casa natal de l’esmentat Viladot i el museu Lo Pardal que ell va crear.
Plats recomanats
Atípic
Plaça del Mercat, 6, Agramunt, 687861219
A dos minuts a peu de l’església i davant de l’Espai Guinovart, el cèntric restaurant Atípic porta ja vuit anys donant satisfaccions palatals als amics del bon menjar, ara els migdies de dijous a diumenge i les nits de divendres i dissabte.
La proposta innovadora, creativa i de qualitat d’Irina Penella i Manel Ginestà es concreta en uns interessants menús de feiners, a 16 euros, i cap de setmana, a 24, i un temptador repertori a la carta. Exemples: risotto a la carbonara de pop, textures de carabassa amb parmesà, tataki de tonyina amb foie, bacallà amb tomaca i olives negres, costella de porc a baixa temperatura, melós de vedella, pannacota amb cireres o refrescant de iogurt amb coco i llimona.