SEGRE

Vila comtal

Les pintures murals de Josep Minguell, un bon pretext per visitar Santa Coloma de Queralt

Santa Coloma conté diversos reclams patrimonials

Santa Coloma conté diversos reclams patrimonialsLLUÏSA PLA

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Fa cosa d’un any que el pintor targarí Josep Minguell enllestia els frescos de la capella barroca del Santíssim, a l’església de Santa Coloma de Queralt, municipi d’uns 3.000 veïns enclavat oficialment a la Conca de Barberà però de tradició, fesomia urbana i entorn paisatgístic que l’inclouen en la Segarra històrica. A una hora justa des de Lleida, per l’A-2 fins a la Panadella, més 10 km de bona carretera panoràmica en direcció a Montblanc.

Per poder contemplar els murals, que confronten una escena de Jesús ressuscitat amb la d’un grup de deportats en un camp de concentració, i el corder pasqual al centre, entremig de fragments al·lusius a la Santa Coloma medieval i el seu entorn agrari, assegurant-nos que el temple estarà obert, val la pena trucar abans a l’oficina de turisme (977 880 478) i encara millor afegir-se a una de les visites guiades per la localitat cada diumenge a les 11. També es poden contractar els serveis d’una guia particular, qualsevol dia de la setmana: 666 879 925 (Cristina).

L’antiga vila comtal ofereix diversos reclams patrimonials, començant per la mateixa església de Santa Maria, gòtica d’una sola nau, amb vistosos arcs creuats, claus de volta i vitralls a l’interior, i per fora un campanar robust de 40 metres, així com profusió de contraforts, gàrgoles i finestrals apuntats. A més de les pintures de Minguell, al dedins val la pena fixar-se en un retaule d’alabastre de Sant Llorenç, del XIV.

Davant de la portada ogival de la fàbrica, una placeta triangular amb porxos arquitravats, que dona al carrer Major, recte i elegant, que pel carreró dels Marxants condueix a la gran plaça Major porticada. Des d’allí, pel carrer de les Quarteres, es travessa el vell call jueu i, per sota d’un portal, s’accedeix al pati d’armes del castell dels comtes de Queralt, d’elevada torre circular i façana amb porta de dovelles, balcons amb motllures i capella d’espadanya a la vora. S’hi pot entrar: escalinata d’una sola peça, sostre amb un frec al·legòric del déu Neptú, petit museu.

Dos monuments als afores són la font barroca dels Comtes o de les Canelles, al passeig de la Muralla, sota ufanosos castanyers, i la meravella romànica de Santa Maria de Bell-lloc, que mereix article a part (diumenge vinent).

Dinar com cal

El Racó de Cal Ton

Passeig de la Muralla, s/n. Sta. Coloma de Queralt,

977 880 077

Al capdamunt del passeig de la Muralla, es pot dinar ben a gust i en un marc agradable, decorat amb molta pedra vista i un toc de disseny actual, al Racó de Cal Ton, que proposa menús de dies feiners per 16 euros i els caps de setmana per 25, a base de plats de presentació artística, gairebé escultòrica, i racions abundants, en què la quantitat va paral·lela amb la qualitat. Amanida de pera i formatge de cabra, xatonada, carpaccio de peus de porc, esqueixada, ous estrellats, tempura de verdures, bacallà gratinat, galta confitada amb bolets, caneló de milfulls farcit de jarret ibèric, carns a la brasa, pastissos casolans, púding, profiteroles amb xocolata, mató artesanal.

tracking