Museu d'altura
Un nou espai museístic visitable a Cal Soldat, de Collmorter, davall mateix del Castell de Mur
Fa ja quasi vint anys que la parella formada per Alejandro Rivera i Rosa Gili van emprendre l’ambiciosa i insòlita aventura de reconstruir l’antic nucli principal de Collmorter, un poblet mil·lenari situat als peus del castell de Mur, ran mateix de la carretera que hi puja en tan sols un quilòmetre i mig, que es trobava abandonat i en ruïnes. L’altitud de l’indret, 800 metres, proporciona unes espectaculars vistes panoràmiques de l’entorn del pantà de Cellers i del Montsec, a banda d’una tranquil·litat paradisíaca, unes nits netes de contaminació lumínica per poder albirar com cal les estrelles i la sensació de trobar-se prop del cel, no només en un sentit pròpiament físic, de distància. A 8 quilòmetres sinuosos però asfaltats des del trencall de la C-13, un quart d’hora conduint, disposa també de piscina, jardí amb barbacoa, hortet...
D’entre la mitja dotzena de cases refetes per acollir turistes, senceres o per apartaments, o destinades a zones comunes com sales d’estar o de reunions i menjador, totes elles amb miradors de vertigen, que incloïen el vell ajuntament, l’escola, el celler d’oli i de vi o el forn de pa, van escollir la de cal Soldat per donar nom al conjunt, potser perquè recorda una romàntica història d’amor de principis del segle XIX entre una pubilla local i un militar foraster que s’hi quedaria a viure. Des de l’estiu passat, si bé feia ja temps que hi estaven treballant, es pot visitar al pati central i als soterranis del vilatge recuperat un petit espai museístic, de caire etnològic, ideal per complementar l’estada a dalt al castell i la col·legiata romànica. Les visites, guiades pel mateix Alejandro, duren uns 70 minuts, cada dissabte, diumenge o festius a les 12 i les 18, i costen 5 euros per persona adulta. Més informació i reserves, al 661575853.
Es comença pel forn, encara actiu, un pupitre de fusta escolar amb tinters de plom i una vitrina plena de fòssils trobats als encontorns. Després es baixa a veure tres interessants projeccions de vídeo i una completa col·lecció d’eines de camp i domèstiques d’èpoques pretèrites, entre les quals el bagul amb l’aixovar de la mestressa cap al 1900, i s’acaba al celler on s’encabeixen tres enormes tonells de vi.
Productes d’altura
Cal Soldat
Collmorter (Castell de Mur), 661575853, www.calsoldat.com
Al final del recorregut pel petit museu de Cal Soldat, els visitants efectuen un tast de vi dolç, mentre segueixen escoltant les explicacions del sempre jovial Alejandro Rivera i poden adquirir alguns productes alimentaris artesanals de la comarca, en una botigueta al cantó del celler amb cups i tres tonells de fusta, dos de 2.600 litres de capacitat, l’altre de 5.000, que requerien que cada any un noiet hi entrés a netejar-los per una obertura mínima. Vins pallaresos, cada cop més acreditats. Licors com la ratafia dels Raiers. La nova i original cervesa d’oli d’oliva elaborada no gaire lluny d’allí, a la vall de Barcedana, travessat el riu. Conserves de fruita, melmelades i mel. Galetes i carquinyolis. Embotits i patés. Etcètera.