SEGRE
Curiositats per descobrir

Curiositats per descobrirLLÜISA PLA

Publicado por

Creado:

Actualizado:

El volum Curiositats del Balaguer d’abans i ara, exhaustiu i documentat compendi d’informacions sobre la capital de la Noguera, publicat per Joan Arjona, pot considerar-se simplement un llibre de lectura –amena i plena d’interès, no només per als balaguerins–, o bé també pot utilitzar-se com a guia turística, perquè bona part de les referències explicades i il·lustrades –amb fotos, plànols, mapes o pintures–, fruit d’una feinada d’investigació i síntesi en forma de 250 fitxes, corresponen a racons urbans o dels afores mereixedors d’una visita.

Aquest vessant incitador del viatge i la descoberta in situ se centra especialment en tres de les dotze seccions de l’obra: Evolució urbanística, Entorn i medi ambient i Espais per descobrir.

Dins de la primera, s’enumeren una desena d’edificis singulars bastits entre 1600 i 1850, la majoria encara dempeus, o bé conjunts constructius com els carrers d’Avall i del Pont, tots dos porticats, que es remunten al 1700. Pel que fa als reclams dels encontorns, es dediquen pàgines senceres a llocs tan peculiars com el parc riberenc de les Franqueses –des del temple romànic fins al camí de la bultra, ran de Segre–, el bosquet a la vora del santuari del Sant Crist, el sifó del Sió –notable obra d’enginyeria a l’encreuament d’aquest riu amb el canal auxiliar d’Urgell–, les dues sèquies d’origen islàmic del Cup i del Molí del Comte, les dues sínies de fusta encara operatives a la primera o el Centre d’Interpretació de l’Or a l’antic molí de l’Esquerrà.

Alguns dels espais per descobrir que proposa Arjona són el viacrucis del Sant Crist, el pont construït just acabada la guerra, la sitja de blat prop de l’estació de trens (la primera a funcionar de tot Catalunya), l’altiva xemeneia com a únic testimoni de la fàbrica Inpacsa, el teatre municipal, l’edifici de serveis Lapallavacara, els nous jutjats, els vitralls de Santa Maria de l’artista Joan Vila Grau–artífex també dels de la Sagrada Família–, les escultures de sant Miguel i del comte Jaume d’Urgell, monuments a Gaspar de Portolà, el literari gosset Rovelló de Josep Vallverdú, l’Alguer o al morter en homenatge a la cuina catalana, l’observatori del Bombo, la moderna estació d’autobusos, la torreta Sangenís, les passarel·les de Pere III i dels Països Catalans, etc.

Plats per descobrir

Cal Xirricló

Doctor Fleming, 53. Balaguer. 973.445.011

Tota una institució de Balaguer, Cal Xirricló obria les portes en 1954 a la part vella de la ciutat, famós per les tapes. Des del 2000, restaurant de categoria a l’eixample urbà de l’altre cantó de riu, ara regentat per Francesc Molins, tercera generació al capdavant del negoci. Obert de dilluns a dissabte a dinar, també per sopar divendres i dissabte. Fantàstic menú als migdies per 21,50 euros. Un altre de degustació, a 65, esdevé una experiència gastronòmica extraordinària. A banda, carta de plats que sobresurten per la qualitat i en què la quantitat no falta, amb una presentació que complau els ulls i estimula la gana. Vestigi de l’antic Xirricló, uns callos excepcionals s’ofereixen sempre al menú diari.

.

Cal Xirricló

Cal XirriclóLLÜISA PLA

tracking