Senterada: Entre dos rius
Passeig pel nou parc fluvial de Senterada, a la
confluència dels rius Bòssia i Flamisel
Cruïlla de rius i carreteres, en concret els cursos del Bóssia, que baixa de la vall de Manyanet per Sarroca de Bellera, i Flamisell, que recorre de nord a sud la vall Fosca, de la qual fa de porta Senterada, l’al·ludit poble de tan estratègic emplaçament. Les carreteres confluents són l’N-260 entre la Pobla de Segur i el Pont de Suert, i l’L-503 que surt tot just des d’allí en direcció a Capdella.
Poc més d’un centenar de veïns, bastantes segones residències i quatre establiments de turisme rural, aprofitant l’atractiu d’un indret ben pintoresc i la seva privilegiada situació com a base d’excursions per la zona: Parranxo, Rutgé, Leonardo i La Fàbrica, les dues darreres amb categoria màxima de quatre espigues pel nivell extraordinari d’instal·lacions i servei, totes dues amb connotacions museístiques, a Casa Leonardo mantenint preservada i visible la vella botiga, a més de vitrines exposant objectes d’antiquari, a La Fàbrica una piscifactoria i la fàbrica de mantes de llana que li dona nom, oberta en 1876, operativa tot un segle i avui dia visitable (973 661 756), amb els telers originals i la roda hidràulica de fusta més gran que es conserva a Catalunya. Deixant el cotxe en un aparcament quasi a nivell de riu, davant de Casa Leonardo, es puja un altre cop a dalt a la carretera, on val la pena aturar-se al mig del pont a contemplar des de les baranes florejades, sobretot aigües amunt, l’estol de cases riberenques.
Tot seguit, la façana anodina i grisa de la petita església de Santa Maria de Gràcia, advocació adaptada del monestir visigòtic de Santa Grata, origen del topònim local, existent fins a l’edat mitjana en aquell lloc. Pel carrer Doctor Ferrando es torna a davallar cap al marge esquerre del Bòssia, on crida l’atenció una enorme planta de bambú.
Habitatges força restaurats flanquegen el carrer Saboia, principi d’un passeig fluvial que s’endinsa a continuació en un extens parc inaugurat no fa gaire, espai bucòlic i tranquil, amb baraneta protectora tot al llarg, arbres de ribera de diferents espècies i bancs per seure al sol o l’ombra, que s’estén fins a l’aiguabarreig amb el Flamisell, conformant un vèrtex remorós i fotogènic en què es conrea un hort públic ecològic de verdures autòctones.
Entre dos segles
Casa Leonardo. C/La Pedoga, 2, Senterada. 973.661.787
Casa Leonardo va ser fundada fa uns 110 anys com a fonda i comerç per als treballadors que construïen la central de Capdella. Tancada en 1977, la reobria en 2001 una creativa i sensible Mireia Font, neta del Leonardo Vidal que l’havia posat en marxa, conservant l’antiga botiga ara en desús, on val la pena fer un cop d’ull, i l’estructura de bar a la planta baixa i habitacions a dalt, disposades amb tota mena de comoditats però mantenint l’esperit primigeni i una exquisida decoració rústica, que li han comportat el reconeixement de la categoria superior en turisme rural: quatre espigues. Servei de menjador només per a clients allotjats i substanciosos esmorzars de pagès.