Dinosaures i romans a la Conca Dellà
El Museu de la Conca Dellà ha estat ampliat i renovat en espai i instal·lacions
Reobert a principis de març el Museu de la Conca Dellà, amb la denominació afegida de Parc Cretaci, a Isona, vora l’església i accessible en un parell de minuts a peu, havent aparcat a la plaça del Portal, l’antiga carretera. Renovat i ampliat, tant d’espai com d’instal·lacions i contingut de l’exposició permanent.
En concret, ara inclou una casa situada just enfront, unida per mitjà d’una passarel·la per sobre del carrer, que acull en una gran sala de sostre alt la nova incorporació estel·lar de la mostra paleontològica: el coll gairebé sencer i diverses vèrtebres cervicals d’un titanosaure autòcton. Aquell “rèptil titànic”, significat del terme al·ludit, va ser desenterrat a la mateixa comarca on vivia setanta milions d’anys enrere, a l’època del Cretaci Superior, aleshores un immens patamoll, per ser precisos al jaciment d’Orcau.
Un coll de cinc metres de llargària, corresponent a un herbívor gegantí d’uns 15 metres de cap a cua i unes 14 tones de pes. El seu nom científic: Abditosaurus Kuehnei. La primera parauleta vol dir llangardaix oblidat. Un llangardaix més aviat grandet. Kühne és l’alemany que el va localitzar. La projecció d’un documental en una pantalla annexa il·lustra sobre la feina delicada i complexa que va suposar l’exhumació d’una descoberta tan extraordinària.
El museu consta de dues parts, en dos pisos. Al primer, els vestigis paleontològics d’una àrea molt rica en rastres de dinosaures. Precedida per un vídeo d’uns 7 minuts, l’exhibició d’ossos i altres fòssils, explicats en cartells informatius, d’alguns animals antediluvians que pasturaven per aquells encontorns antigament coberts per les aigües d’un mar interior, com l’Adrynomosaurus arcanus, considerat l’hadrosaure més gran d’Europa, trobat en 2012 per un pastor de Basturs, o el Pararhabdonon isonensis descobert en 1987 a Sant Romà d’Abella, un dels últims exemplars coneguts d’abans de l’extinció dels grans sauris.
Al pis de dalt, eloqüents testimonis arqueològics del municipi romà d’Aeso, cap a l’any 100 aC, sobretot ceràmica, joies, monedes i petits estris domèstics, a banda d’una interessant col·lecció d’altars, pedestals i làpides sepulcrals amb inscripcions llatines, i la seva transcripció catalana, així com algunes restes visigòtiques de la necròpolis de Sant Martí de les Tombetes i del monestir d’Altimiris.Plafons informatius sobre la fundació d’Aeso i diversos aspectes de la vida quotidiana en aquells confins de l’imperi.
Pastes i pizzes
Trattoria dal Gianni / Pizzeria dal Mauro
Pl. Portal, 2, Isona, 660.273.995 / 681.022.041
Possible romanalla de la romanització –vostès disculpin–, a baix a la plaça Portal d’Isona funciona cada dia, excepte els dilluns, un peculiar doble restaurant italià. A migdia, la trattoria Dal Gianni, amb entrada pel carreró del costat, regida pel milanès Gianni Spanu i l’argentina Claudia Alvarado: plats de pasta, amanides, carpaccios, risottos, musclos i postres típiques transalpines com tiramisú, pannacotta, canoli sicilià o babà al rom a l’estil de Nàpols. Local senzill però qualitat, autenticitat i simpatia a preus mòdics.
A la part de dalt, obert només a l’hora de sopar, la pizzeria Dal Mauro, a càrrec de Mauro Spanu i Mònica Pérez, amb un ampli repertori de fins a 25 pizzes diferents, totes bones.