Adéu als virals?
No es prenguin
aquest titular al peu de la lletra. Agafin-lo com un punt i a part pel que fa a les pàgines de continguts virals a la xarxa. Per introduir aquest apartat els direm que des de fa un anys, i aprofitant la potència de difusió de Facebook, van aparèixer com bolets milers de plataformes de nou continguts que es difonen massivament per la xarxa, els anomenats virals. Aquests es valien de la xarxa social de Zuckerberg per assolir dos objectius. El primer, obtenir nous seguidors a les pàgines pròpies a Facebook. El segon era aconseguir, aprofitant la potència de difusió d’aquests missatges, trànsit cap a les seves pàgines web. I un cop allà, l’usuari o comprava o veia els espais de publicitat. Es va convertir en un negoci rodó per a totes dues bandes. Els nous mitjans o plataformes rebien un grapat d’usuaris cap a les seves pàgines web i Facebook rebia, a canvi, un grapat de continguts gratuïts per poder seguir venent les dades dels seus usuaris. Així van aparèixer mitjans digitals de sota de les pedres que, a més, utilitzaven la lamentable tècnica del
clickbait
, per aconseguir les mirades curioses dels internautes. Els sonaran pàgines com Cabronazi, CatalunyaDiari o BuzzFeed.
Aquets nous mitjans o plataformes, sense massa crítica prèvia, confiaven el seu futur a la potència viral de Facebook. Però sembla que això, que beneficiava totes dues parts, no ho feia a la tercera pota en joc, els usuaris. Aquests van començar a veure els seus murs plens de continguts virals i van desaparèixer les publicacions pròpies dels seus amics. I, esclar, els usuaris de Facebook van anar desapareixent o deixant d’entrar-hi. És per això que a mitjans de gener Facebook va decidir fer un pas ferm de retorn als seus orígens, que no era cap altre que el de connectar els seus usuaris amb els seus més estimats. Així, la nova proposta es basarà a reduir cada cop més l’impacte dels continguts virals.
Desapareixeran? Alguns sí, però no tots. El principal beneficiat d’aquesta mesura seran, per fi, els usuaris. En definitiva, “menys virals i més vitals”. Qui sap si serà el proper lema de Facebook.